L’aplicació d’aquest mètode ha servit per consensuar certs procediments i per arribar a nous acords que facilitin el treball en equip.
Les professionals d’infermeria del Servei d’Urgències de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant han participat en el curs d’actualització en la realització d’hemocultius que s’ha fet seguint la metodologia de la simulació.
S’han fet un total de deu sessions amb grups reduïts de 10 persones que combinaven professionals diplomades i professionals auxiliars d’infermeria en què han simulat fer el procediment d’extracció de mostres de sang per hemocultius amb la finalitat d´analitzar els factors influents en els resultats.
Les sessions han estat dirigides per les infermeres Lourdes Bosch, formada en gestió de la prevenció, vigilància i control de les infeccions nosocomials; i Sílvia Peñuelas, formada en la metodologia de la simulació aplicada a la formació de professionals de Ciències de la Salut i Socials. Està previst que després de l’estiu es facin noves edicions d’aquest curs adreçades al personal d’infermeria d’hospitalització
Aquesta primera experiència de simulació entre el col·lectiu d’infermeria ha demostrat ser un mètode efectiu per revisar i consensuar alguns procediments i, al mateix temps, ha estat una oportunitat per avaluar com es treballa i com d’important és afavorir la comunicació i la col·laboració dins l’equip.
La simulació, com a metodologia docent, aporta una diferència significativa respecte a d’altres metodologies. Els professionals s’involucren de manera plena, reflexionen i observen. Generen noves idees i nous conceptes i els utilitzen per prendre decisions i resoldre problemes. Aprendre a través de l’experiència de l’altre, entre iguals, és una experiència molt enriquidora.