Demà 1 de desembre s’inaugura la mostra fotogràfica ‘Hiroshima i Nagasaki’, dins del cicle d’exposicions Diaris de Viatge

Demà dimarts 1 de desembre, a les 19:00hs al Centre Cívic Riu (C/Lluis Companys, 9), se celebra l’acte d’inauguració de la mostra d’imatges ‘Hiroshima i Nagasaki, els únics atacs atòmics de la història’ del fotògraf Lucas Vallecillos.

L’acte comptarà amb l’assistència, a més de l’autor, de l’alcaldessa Núria Parlon, el cònsol del Japó Hiroyuki Makiuchi i del director de FundiPau Jordi Armadans. La mostra està emmarcada dins la 6a. edició del cicle d’exposicions denominat Diaris de Viatges, que realitza l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, dedicat a temes relacionats amb la pau i la cooperació. Per Diaris de Viatges ja han passat autors com Pepe Navarro, Sergi Reboredo, Kim Manresa o Anna Boyé, entre d’altres.

En aquesta ocasió, l’autor de ‘Hiroshima i Nagasaki, els únics atacs atòmics de la història’, Lucas Vallecillos, pretén estimular la reflexió i el debat entorn a l’armament nuclear, mitjançant un assaig fotogràfic sobre els bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki; una de les grans barbàries del segle XX, que enguany compleix el seu setanta aniversari.

L’any 1945 en un interval de tres dies durant el mes d’agost, es va llançar la bomba atòmica sobre Hiroshima i Nagasaki. Va ser la primera vegada a la història que s’emprava aquest tipus d’armament i va provocar la matança massiva i indiscriminada de la població. En aquell moment es va calcular que hi devia haver 210.000 persones mortes. Des de llavors, les conseqüències de la bomba han provocat el mateix nombre de morts. Encara avui, quan ja se sobrepassen les set dècades de les explosions, les bombes llançades pels Estats Units al Japó segueixen causant morts, patiment físic i psicològic a supervivents i descendents.

Els testimonis i el retrat de les ciutats
La mostra es divideix en dues parts. La primera, anomenada Testimonis, posa cara al desastre causat pel bombardeig atòmic mitjançant el testimoni de 8 hibakusha, supervivents de la bomba atòmica, que expliquen com van viure el bombardeig i com ha marcat l’esdevenir de les seves vides. La foto de cada testimoni va acompanyada d’un ampli text fruit de l’entrevista realitzada al supervivent.

La segona part, anomenada ‘Hiroshima i Nagasaki avui’, és un retrat actual de les dues ciutats; que viuen el present sense oblidar el passat, i són tot un exemple de superació. En l’imaginari de la humanitat estan estigmatitzades i són grans desconegudes. Aquesta sèrie d’imatges pretenen estimular un imaginari col·lectiu més modern, que transcendeixi a les dramàtiques imatges en blanc i negre de 1945

L’autor, Lucas Vallecillos
Llicenciat en geografia per la Universitat de Barcelona i amb un postgrau de fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, des de l’any 2000, fotògraf professional i independent. Especialitzat en fotografia de caràcter documental, la càmera li és l’eina perfecta per desenvolupar els seus coneixements geogràfics.

Ha realitzat un nombre important de reportatges i les seves imatges es publiquen a mitjans com El País, El Mundo, El Periódico de Catalunya, Lonely Planet magazine, GEO, Daily Mail, Altair, NewYorker, National Geographic, Forbes, Newsweek, Ashahi Weekly, Cosmopolitan, GQ, Woman, La Reppublica, The Sunday Times i altres. En el 2014 els seus reportatges van reproduir-se en 52 mitjans de comunicació, tant espanyols com estrangers.

Imparteix tallers i seminaris a centres docents i és professor del postgrau de fotoperiodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha dut a terme nombroses exposicions, entre les quals destaquen la realitzada a final de 2011 al Palau Robert de Barcelona amb motiu del llançament del llibre Castells i castellers i la participació en l’exposició col·lectiva «Barcelona Sensacions», al costat de noms il·lustres del fotoperiodisme barceloní, que es va poder veure durant quatre anys a l’edifici Fòrum de Barcelona. També ha rebut el Premi de periodisme José Padrón Machín per un reportatge sobre l’illa d’El Hierro.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure