Es perden diàriament 68.000 litres. Aquesta canonada és la mateixa que té una fuita més important al barri de Canyet de Badalona
Aigües Ter Llobregat (ATLL) ha informat de l’inici de la licitació del projecte de desdoblament de la canonada que connecta la potabilitzadora del Ter amb Barcelona. L’Ens d’Abastament d’Aigua ha informat als alcaldes i alcaldesses de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Montcada i Reixach del detalls del projecte per reparar les fuites.
L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha iniciat els treballs per reaprofitar l’aigua que es perd a la canonada central que connecta la potabilitzadora del Ter amb Barcelona, concretament a la fuita que es troba al barri de les Oliveres, al costat de la Pl. Che Guevara. Segons ATLL es perden diàriament 68.000 litres. Aquesta canonada és la mateixa que té una fuita més important al barri de Canyet de Badalona de més de 180.000 litres.
L’alcaldessa, Núria Parlon, ha anunciat que, en col·laboració amb l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF), “es posa en marxa un pla d’aprofitament mitjançant vehicles cisterna especials per recollir part de l’aigua i poder fer, de moment, rec de supervivència de l’arbrat forestal i, també per a la neteja, en la qual ja fa temps que fem servir aigua freàtica. El Pla d’aprofitament s’anirà incrementant mitjançant la instal·lació de dipòsits, canalitzacions i l’ús de camions cisterna”.
Des que va tenir constància de la pèrdua, el consistori colomenc ha reclamat a ATL la reparació de la fuita i l’aplicació de mesures per reutilitzar l’aigua mentre es procedeix a la reparació. “Els nostres veïns i veïnes estan preocupats per aquesta situació i més ara amb l’emergència per sequera. Mentre no es repara i l’ATL acaba l’estudi sobre mesures de reaprofitament, comencem a fer servir aquesta aigua”, apunta l’alcaldessa.
Precisament aquest dimecres 7 a la seu d’ATL a Cardedeu (foto superior), el Director de l’Ens, David Vila, ha informat Núria Parlon; Bartolomé Egea, alcalde de Montcada i Reixach; i Sònia Egea, regidora de Medi Ambient de Badalona del projecte de desdoblament de la canonada per procedir a la reparació de les fuites. Aquesta canonada, que té 3 metres de diàmetre, va entrar en servei l’any 1966. Des de la planta d’ATL a Cardedeu fins el centre de distribució de la Trinitat pateix diferents fuites en aquests municipis. Parlon ha expressat la total col·laboració amb ATL: “celebrem l’inici del procediment i oferim tota la col·laboració necessària perquè les obres es facin el més aviat possible”
ATL té previst licitar les obres durant el primer trimestre d’enguany. Un cop licitades després de l’estiu, tindran una duració estimada de 2 anys. Finançades per ATL i executades per infraestructures.cat tenen un cost de 36 milions d’euros. Quan s’acabin a finals del 2026 es podrà posar en servei aquesta canalització alternativa i procedir la reparació de l’actual conducció.
ATL ha donat, per tant, resposta positiva a les peticions de l’Ajuntament per reaprofitar l’aigua de la fuita i està elaborant un projecte (en coordinació amb els serveis tècnics de l’Ajuntament) que permetrà la instal·lació de més dipòsits i canalitzacions per augmentar la capacitat d’emmagatzematge i de l’ús temporal durant els propers anys fins a la reparació definitiva de la canonada d’abastament en alta anunciada avui per ATL.