L’Observatori de Salut Mental critica que es culpabilitzi el col·lectiu d’aturats majors de 45 anys

18/10/13. El coordinador de l’Observatori de Salut Mental de Catalunya, Josep Moya, adverteix que les persones aturades majors de 45 anys són la generació «més afectada» per la crisi. Ho va dir ahir, en el transcurs del I Congrés d’Aturats Majors de 45 anys de Catalunya

18/10/13. «Hi ha la sensació de que són una generació culpable, però no tenen culpa de res. Cal ajudar-los a sortir d’aquest pou». El psicòleg i coordinador del l’Observatori de Salut Mental de Catalunya, Josep Moya, adverteix així de l’existència de diversos problemes psicològics que afecten les persones aturades, especialment als majors de 45 anys.

El doctor va fer aquesta advertència durant el I Congrés d’Aturats Majors de 45 Anys que es va celebrar ahir a Santa Coloma de Gramenet i que va aplegar més de 350 persones d’arreu de Catalunya, especialment dels municipis impulsors: Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Badia del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat i Olot.

Moya comenta que els problemes de salut mental derivats de la cisi no s’han d’abordar amb el subministrament de píndoles i proposa un model diferent d’intervenció que no medicalitzi: «La solució no és fixar diagnòstics psiquiàtrics, sinó acompanyar aquestes persones perquè recuperin el sentiment de dignitat ciutadana».

Des de la direcció de l’Observatori de Salut Mental de Catalunya es mostren especialment crítics amb «determinats discursos polítics» que han afavorit a aquest sentiment de culpa en les persones aturades. En aquest sentit, Moya lamenta que s’acusi d'»irresponsables» a les persones que es van hipotecar abans de l’esclat de la crisi econòmica.

Malgrat tot, el doctor de l’Observatori de Salut Mental reconeix dificultats reals perquè pugui haver-hi un futur laboral esperonador per a aquestes persones, com a conseqüència d’un pensament «equivocat» que s’ha instal·lat en el si de les empreses: «Hem abandonat l’època de la meritocràcia i les empreses consideren que les persones més grans de 45 anys han quedat desfasades i obsoletes».

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure