Els aturats majors de 45 anys es fan sentir

03/10/13. L’Asociación de Parados Mayores Activos (APMA) i quatre entitats similars d’altres municipis catalans organitzen el 17 d’octubre el I Congrés d’Aturats Majors de 45 anys de Catalunya

03/10/13. Fa hores que no s’han mogut de la cadira. Estan col·locats en rotllana i esperen torn de paraula. Alguns, no deixen d’agafar notes i altres xiuxiuegen amb el del costat tan bon punt finalitza la intervenció d’algun company. Hi ha nervis, però molta il·lusió. Organitzar el I Congrés d’Aturats Majors de 45 anys és tot un repte, però ells no s’arronsen.
Aquests dies no és estrany enxampar-los reunits, revisant llistes d’assistents o repartint octavetes informatives arreu de la ciutat. “Portem des del mes de maig treballant”, diu Javier López, membre de l’Asociación de Parados Mayores Activos (APMA) de Santa Coloma, entitat que juntament amb quatre més d’arreu del territori català –Associació Desocupats Actius Garrotxa 40 (ADAG40); Associació d’Aturats de +50 anys de l’Hospitalet de Llobregat (ASSAT50); L’associació de persones aturades de Badia del Vallès “Club de la Feina” i Parad@s +50 años de Terrassa- estan preparant aquest congrés.
L’acte tindrà lloc el proper dijous 17 d’octubre, al Teatre Josep Maria de Sagarra de Santa Coloma. És una iniciativa que sorgeix davant la manca de perspectives i de solucions per a un col·lectiu, el de persones majors de 45-50 anys, més afectat per la crisis. “Estàvem cansats de ser els grans oblidats, de gairebé no sortir als mitjans de comunicació, ni ser la prioritat dels polítics. D’aquest malestar va sorgir la idea d’organitzar una trobada que reivindiqués al nostre col·lectiu i posés en comú estratègies de futur davant d’una problemàtica que afecta molta gent”, comenta López. No en va, el lema que han escollit pel Congrés és “No som invisibles”.

Castigats doblement
La incidència de l’atur en persones grans és elevada. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), hi ha 282.600 persones més grans de 45 anys desocupades a tot el territori català (a data, agost de 2013), el que representa un 16,9% del total.
L’agreujant, expliquen els impulsors del Congrés, és que el col·lectiu pateix doblement l’atur. “Molts de nosaltres tenim fills joves que tampoc no troben feina. És massa habitual trobar unitats familiars que desocupades al complert”, explica la Manuela Díaz, d’APMA. A tot això, se li ha de sumar l’efecte de les darreres reformes laborals, que han endurit l’accés i la quantia de les jubilacions.

Programa transversal
De les pensions tractarà un dels blocs del Congrés, que comptarà amb la participació d’especialistes i professors universitaris de tots els àmbits relacionats amb l’ocupació. Es tracta d’un programa transversal que també incidirà en les conseqüències psicològiques i socials de l’atur en persones majors de 45-50 anys.
Amb tot, els impulsors esperen aconseguir més implicació de l’administració i ser un interlocutor més en les taules sectorials sobre ocupació, ja que lamenten que mai els han tingut consideració. “Ens agradaria que, d’aquest primer Congrés, pogués sortir una coordinadora amb la qual poder participar amb altres actors econòmics i socials, com els partits polítics i els sindicats. Volem tenir més veu i ser tinguts en compte”, diu el president d’APMA.
En un principi, la intenció dels organitzadors és que el Congrés, que és el primer que es farà en tot l’Estat, pugui tenir continuïtat.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure