04/10/13. Entrevistem a África Vilar, presidenta de la Federació d’Associacions de Pares i Mares (FAMPAS) de Santa Coloma
Fa un any que es va constituir la Federació d’Associacions de Pares i Mares (FAMPAS) de Santa Coloma. Com valora el recorregut fins ara?
Molt positiu, tot i que ens ha tocat viure una època de retallades. FAMPAS es formalitza fa un any, però existeix des de fa vuit. Vam decidir registrar-nos per poder tirar endavant projectes com el Carnet FAMPAS i per posar en comú necessitats i inquituds entorn el funcionament de les escoles.
Quantes associacions són?
Una vintena. Hem aconseguit també involucrar les AMPAS d’escoles bressol i d’instituts. Estan representades pràcticament a totes les escoles públiques de Santa Coloma.
Amb quines perspectives encaren l’inici de curs?
Continuem amb la lluita. Les ràtios han augmentat, els professors han disminuït, també s’han reduït els especialistes. A través de l’assemblea groga, de la qual també formem part com a federació, començarem a recollir les dades per conèixer les conseqüències de les retallades,
En quina parcel·la del món educatiu afecten més les retallades?
Totes les retallades són dolentes, però el fet que les baixes no es substitueixin de manera immediata, és molt greu. Evidentment que els alumnes estan atesos, però no estan fent la matèria. Moltes vegades, han de dividir la classe i col·locar els alumnes en vàries aules. També afecta molt la disminució de les aules d’acollida per als infants nouvinguts. No cal que totes les escoles siguin iguals, però necessitem que totes arribin als mateixos objectius, això és la igualtat d’oportunitats. I en aquests moment perillen perque retallen a tothom igual.
Per això continuen amb els dimarts grogs?
Sí. De manera simbòlica, aquell dia ens posem la samarreta groga. Durant l’estiu l’assemblea no ha parat de treballar. Moltes vegades tenim la sensació que l’administració aprofita l’estiu per fer coses i enganxar-nos fora de joc, però l’assemblea no ha fet vacances.
Com és la situació a Santa Coloma?
A més de patir les retallades, encara arrosseguem algunes obres de fa anys, com per exemple l’ampliació de l’escola Mercè Rodoreda o la renovació d’una part de la façana de l’escola Pallaresa. El problema que tenim a Santa Coloma és que els edificis són molt antics i sempre s’han de fer arranjaments.
Com és la relació amb les administracions?
Amb l’Ajuntament no hi ha problemes, és receptiu. Ara gran part dels compromisos són compartits al 50%: l’Ajuntament sí que assumeix la seva part, però no així la Generalitat. Amb la Generalitat les relaciones són més complicades.
Com veu el futur de FAMPAS?
Amb la mateixa força de sempre. Tenim ganes de continuar treballant per l’educació. Ens agradaria poder tractar més els assumptes del dia a dia i no concentrar el nostre temps i els nostres esforços en lluitar contra les retallades. Però ara és el que toca: s’està jugant amb la societat del futur.