El poblat del Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

El jaciment ha rebut aquesta distinció per part de la Generalitat de Catalunya 

El jaciment laietà del Puig Castellar, localitzat en el terme municipal de Santa Coloma de Gramenet i ubicat a la serralada de Marina, ha rebut la distinció de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Aquesta declaració garanteix la protecció del Poblat Ibèric com a Zona Arqueològica, en reconeixement del seu valor patrimonial per a la investigació sobre la història i la cultura ibèriques.

El Puig Castellar constitueix una oportunitat única per a comprendre l’organització social, les activitats econòmiques i les pràctiques religioses d’aquella època, així com els canvis ocorreguts durant els més de 300 anys que va ser habitat. La trama urbana del poblat data d’entre mitjans del segle V aC i inicis del segle IV aC, però se n’han documentat restes anteriors.

En la declaració de BCIN, el Govern de la Generalitat ha destacat la qualitat i representativitat del jaciment, així com el seu bon estat de conservació. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, la Diputació de Barcelona i la societat civil colomenca, a través del Centre Excursionista Puig Castellar, duen a terme una tasca conjunta de gran vàlua, que ha fet possible aquest manteniment, les excavacions, les consolidacions i la difusió al respecte, des de la voluntat inequívoca de preservació per a les futures generacions. El Puig Castellar és un testimoni vital essencial de l’antiga Laietània i del món ibèric a Catalunya.

El jaciment és, a més, un dels més antics de l’arqueologia ibèrica a Catalunya, amb excavacions que van iniciar a començaments del segle XX i que continuen fins avui dia. Aquesta llarga seqüència arqueològica, que abasta més de tres segles, ofereix una visió completa de l’evolució del món ibèric fins a la seva romanització, i constitueix una eina de valor incalculable per a comprendre la història i la cultura de Catalunya.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure