Cinc consells per estalviar 2.900 euros en la declaració de la renda

0
159

El final de l’any 2021 s’acosta, però els contribuents continuen comptant amb opcions per poder pagar menys a la propera declaració de la renda. El sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) ha assenyalat sobre això que és possible estalviar fins a 2.900 euros si es fa ús de les deduccions.

Tot i això, tots els ciutadans no compten amb les mateixes opcions, ja que les deduccions no són iguals per a tots els trams de la renda. En aquest sentit, Gestha detalla que els principals avantatges fiscals s’apliquen als contribuents que tenen més sous i patrimonis.

D’aquesta manera, i segons els càlculs del sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda, una persona amb ingressos superiors als 600.000 euros a l’any es pot estalviar uns 72.000 euros, mentre que els contribuents que guanyen menys de 21.000 euros poden abaratir la factura fiscal a uns 1.300 euros com a màxim. Els experts recomanen fer una sèrie d’accions concretes per rebaixar la factura fiscal.

Aportacions als plans de pensions

Gestha subratlla que una de les millors opcions s’aconsegueix fent aportacions als plans de pensions. I és que els contribuents poden descomptar la quantitat invertida en aquest producte de la base imposable. Aquesta quantitat es resta directament de la base d’ingressos utilitzada per calcular l’IRPF.

Deducció per compra d’habitatge

Les persones que van adquirir el seu habitatge habitual abans de l’1 de gener del 2013 i que continuïn pagant la hipoteca disposen de la possibilitat de deduir-se fins a un 15% de les quantitats aportades amb un límit d’inversió de 9.040 euros. Gestha destaca que pot ser recomanable fer un pagament addicional (de 4.840 euros de mitjana) per amortitzar la hipoteca abans que finalitzi el 2021 per reduir la factura fiscal en 726 euros.

Donacions i deducció de quotes d’afiliació

Gestha recomana sol·licitar el certificat amb les dades identificatives, data i import donat a entitats solidàries, per aprofitar l’augment de la deducció per donatius, que va aprovar el Govern el 2020, de fins al 80% dels primers 150 euros donats i el 35% de la resta donada, que va augmentar al 40% si la quantitat donada a la mateixa ONG no disminueix en cadascun dels tres darrers anys, amb el límit el 10% de la base liquidable.

Així mateix, les quotes d’afiliació i aportacions a partits polítics poden reportar al contribuent algun benefici addicional, ja que suposen una deducció del 20%, limitada a una base màxima de 600 euros, assenyala Gesta, que apunta igualment les quotes sindicals i col·legis professionals dedueixen dels rendiments del treball, així com les despeses de defensa jurídica de litigis a la relació laboral amb el límit de 300 euros anuals.

Inversions a Borsa

Ser inversor a Borsa no només pot portar guanys, sinó també minusvalideses, com recorda Gestha. Per això, aquest organisme adverteix que el final d’any és un bon moment per fer comptes i compensar les pèrdues generades en un fons d’inversió, accions o derivats financers amb els guanys patrimonials obtinguts. Així mateix, els rendiments de capital mobiliari positius es poden compensar amb rendiments negatius.

Emprenedors

Altres de les opcions que apunta el sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda per obtenir una rebaixa a la factura fiscal és la de la deducció destinada a amics i familiars de tercer grau dels emprenedors. Aquest avantatge fiscal és d’un 30% de la inversió en la quota estatal de l’IRPF en subscriure les accions o les participacions de la societat, sent la base màxima de la deducció de 60.000 euros anuals.