El raïm és el tercer aliment que més asfíxies provoca en nens menors de cinc anys, per darrere de les salsitxes i els caramels, segons la Societat Espanyola d’Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap Coll (SEORL-CCC), que recomana extremar les precaucions de la seva consum sobretot en nens menors de 5 anys i en persones més grans de 65, els més vulnerables a patir asfíxia.
Aquesta fruita comparteix amb les salsitxes la característica de ser un aliment tou amb una pell suau i una mica flexible i amb els caramels la seva forma perfecta per quedar-se encaixada a la gola dels més petits.
Així, aconsellen no donar raïms als nens per la mida de les vies respiratòries, pel reflex de deglució immadur i per la dentadura incompleta. També hi han de tenir cura els majors de 65 anys i els que pateixen disfàgia, un trastorn de la deglució que consisteix en la dificultat per mastegar o empassar i que afecta més de dos milions d’espanyols.
Segona causa de mort accidental a Espanya
Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de l’any 2020 reflecteixen que els ennuegaments accidentals van ocasionar 2.511 morts, el 11% dels quals es produeixen per la ingesta d’aliments. Amb aquestes dades els ennuegaments i sufocació accidental ja són la segona causa de mort accidental a Espanya per darrere de les caigudes.
Per això, consideren «convenient» que els adults tinguin unes nocions bàsiques de primers auxilis per conèixer què cal fer en cas d’ennuegament. De la mateixa manera, en cas d’accident, també és recomanable acudir immediatament a un servei d’urgències perquè un especialista en otorinolaringologia pugui valorar-lo.