Ajornada la celebració del 60è. aniversari dels gegants vells de la ciutat, en Silvestre i la Coloma, al 2021

A causa de la situació actual d’emergència provocada per la pandèmia de la COVID-19, i per raons de seguretat pública, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet comuniquem que els actes de celebració del 60è. aniversari dels gegants vells de la ciutat, en Silvestre i la Coloma, prevista per aquest 2020, queda ajornada a l’any 2021 i, en conseqüència, la presentació pública dels seus nous vestits, en el marc del Projecte de restauració dels gegants vells.

S’està treballant de manera conjunta per trobar una data adient i encabir aquesta celebració institucional i ciutadana, que coincidirà amb el 40è. aniversari de la Colla de Gegants i Capgrossos. L’objectiu és que les figures d’en Silvestre i la Coloma -elements d’identitat local i festiva, més emblemàtics de la nostra ciutat i alhora, en molts casos de representació institucional- puguin també desfilar a la Festa Major d’Estiu 2021 si les circumstàncies ho permeten.

Projecte de restauració dels gegants vells

El passat 10 de juliol, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon Gil, i el president de Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet, Aitor Muñiz Coronado, van signar un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i aquesta entitat de la ciutat, en el marc del Projecte de restauració dels gegants vells, per a cobrir les despeses del disseny i la confecció dels vestits dels gegants vells (en Silvestre i la Coloma) que, amb el pas del temps i l’ús s’havien deteriorat, tant les figures com els vestits, la qual cosa feia complicat que poguessin sortir i desfilar. Aquest conveni ha implicat l’aportació de 13.000 euros per part de l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet continua promovent la participació de les entitats culturals i socials de la ciutat, col·laborant amb elles per tal de garantir l’execució d’activitats amb un marcat interès públic i social general, i promovent la participació massiva de la ciutadania en aquestes activitats que ja formen part de la programació anual d’actes culturals de la ciutat. Alhora té la voluntat de mantenir diverses manifestacions de les tradicions populars catalanes, com són les desfilades dels gegants i capgrossos als esdeveniments festius de ciutat.

La Colla de Gegants i Capgrossos cada any s’encarrega de fer desfilar les figures d’en Silvestre i la Coloma en el Seguici inaugural de la Festa Major d’Estiu i també hi participen en diferents actes de cultura tradicional popular com són la Trobada de gegants, l’Arribada de la Flama del Canigó, la celebració de l’11 de Setembre, així com diverses activitats del cicle festiu de la ciutat.

El passat 28 de novembre, es va celebrar al Teatre Josep Maria de Sagarra el 66è. Aplec de la Sardana, enguany dedicat a la Comparsa vella de gegants i capgrossos de la ciutat pel seu 60è aniversari. No obstant, la presentació de les renovades figures dels gegants vells i dels nous vestits es realitzarà al 2021.

La Colla de Gegants i Capgrossos

Al 1981, un grup de colomencs i colomenques del Casal de Joves de la ciutat es va constituir com a Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet. A través de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, la Colla va començar a fer desfilar les figures dels gegants vells el 31 de desembre de 1981, en el marc de la Festa Major d’Hivern i la Diada de Santa Coloma. Des de llavors i fins a l’actualitat la Colla s’ha encarregat de vetllar pels gegants vells –en Silvestre i la Coloma- i la comparsa de capgrossos dels anys seixanta, i posteriorment de la comparsa nova de gegants –la Margarida i en Genís- i de capgrossos de la ciutat..

Actualment aquesta Colla la conformen una seixantena de colomencs i colomenques, de totes les edats, disposats a dignificar i promoure el fet geganter a la ciutat i conservar el patrimoni festiu colomenc, amb el suport del seu Ajuntament.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure