Xinesos: els veïns joiosos del Fondo

02/03/2017 – La ciutat rep l’Any Nou xinès amb diversos actes per a tots els públics.

Amb la festa dels fanals com a principal reclam, l’11 de febrer es va posar punt final a les diferents activitats que la ciutat havia programat a propòsit de l’inici del Nou Any xinès, una celebració que no ha deixat indiferent a un bon nombre de veïns durant el parell de setmanes que s’ha festejat a través de diversos actes.

Des d’activitats per als més menuts fins a xerrades divulgatives o tallers de cuina amb receptes típiques d’aquestes dates, com ara el pastís xinès d’Any Nou, han estat presents pels carrers i espais públics de la ciutat al llarg del parell de setmanes reservades a donar la benvinguda a l’Any del Gall, la gran festa dels nostres veïns xinesos.

Tant nens i joves no tenen cap dubte en afirmar, en línies generals, que han gaudit força amb les activitats i, fins i tot, hi ha qui reconeix que durant uns dies s’ha trobat com si fos al seu país d’origen, tot i que aquesta visió canvia a mesura que augmenta l’edat dels seus protagonistes. Al cap i a la fi -malgrat l’hermetisme pel qual es caracteritza la comunitat xinesa- tant el públic més jove com els ciutadans adults van viure la festa amb un tarannà alegre, tot i que no entesa de la mateixa forma.

No fa ni deu minuts que ha finalitzat un taller infantil organitzat a la plaça del Rellotge, pels carrers del Fondo passegen molts veïns i les botigues romanen obertes a l’espera de nous clients. La Cui Cui està xerrant amb una clienta mentre miren amb atenció unes fotografies que acaba de rebre la dependenta per WhatsApp. Són de la seva filla amb unes amiguetes de l’escola enllestint els guarniments per a les actuacions dels grups tradicionals xinesos del dia 11. La mare les mira contenta però, alhora, mou el cap amb un cert gest de negació. Per a la dependenta, no té res a veure la forma com s’entén la festa aquí amb com se celebra a la Xina. La seva companya -també d’origen asiàtic- corrobora les paraules de la Cui Cui.

Noies de Santa Coloma

Amb tot, la dependenta considera que la ciutat ha fet una bona feina, especialment pel suport i la participació d’un bon nombre d’entitats ciutadanes, i assegura que a casa l’han viscut amb més il·lusió les seves filles que ella i la seva parella. En bona part perquè, tot i que les nenes van néixer a la Xina, des de ben petites viuen a la nostra ciutat. “Ellas son unas chicas más de Santa Coloma, quieren la ciudad pero también nuestro país” —afirma la mare.
Aquestes paraules també les recolzen un matrimoni xinés després de participar en un dels tallers de cuina xinesa. Ells consideren que els joves xinesos de Santa Coloma no tenen una visió objectiva de com són les tradicions populars xineses sinó que les coneixen més pels testimonis de familiars i amics, a excepció d’aquells que van venir a Catalunya ja més grandets.

Tanmateix, resulta innegable que tant el jovent com els adults han viscut aquests dies com uns veïns més, al marge de si han nascut aquí o no. Una població amb tants veïns procedents de la Xina, que fan el seu dia a dia aquí, que compren en els nostres comerços, que els seus fills comparteixen pupitre amb alumnes nascuts aquí, i que cada cop estan més integrats en el col·lectiu ciutadà, no pot obviar aquest tipus de festivitats, les quals ens acosten a entendre i conèixer de primera mà altres cultures i persones que tenim tan a la vora i que de mica en mica s’integren en la realitat sociocultural catalana.

Tan sols calia acostar-se al barri del Fondo l’últim dissabte de celebració, amb la festa dels fanals, per comprovar ‘in situ’ com molts veïns contemplaven amb molt d’interès els castells de la colla dels Laietans de Gramenet, com van seguir la rua pels carrers de Santa Coloma o com gaudien amb la participació de la Colla Jove de Dimonis, dels JAK (Joves Artistes Kolomencs) o del grup Retumbatú Batucada, els quals van acompanyar la rua des de la seva sortida. Tot un exemple de convivència que trenca estereotips i que posa de manifest la implicació de la ciutadania i de les entitats a l’hora de fer ciutat.

Ara és el moment d’esperar que les prediccions es compleixin i aquest Any Nou sigui un any ple d’esperança i d’èxits per a tothom.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM