Viatjar en transport públic de Santa Coloma a part de l’àrea metropolitana costarà fins a la meitat

L’1 de gener de 2019 entra en vigor la tarifa plana metropolitana de transport públic, que permetrà moure’s entre tots els municipis de la metròpolis al preu d’una zona tarifària. La mesura reduirà el cost dels trajectes i facilitarà el canvi d’hàbits de la ciutadania cap a una mobilitat més sostenible.

Viatjar en transport públic entre Santa Coloma de Gramenet i alguns dels municipis del Vallès Occidental i del Baix Llobregat que formen part de la segona corona tarifària, pot arribar a costar la meitat a partir del 2019. Es quan entrarà en vigor la tarifa plana metropolitana de transport públic, que permetrà moure’s entre tots els municipis de la metròpolis al preu d’una zona tarifària. Abastarà també 12 municipis més del Baix Llobregat i 6 més del Vallès Occidental que, tot i estar dins l’àrea metropolitana, formen part de la segona corona tarifària.

A partir de gener, ja no serà necessari comprar un títol de transport de dues zones per anar des de Santa Coloma a Molins de Rei, Cervelló, San Vicenç dels Horts o Ripollet, per exemple, o per fer d’altres viatges interns dins l’àmbit de la Metròpolis Barcelona. Serà suficient comprar una T-10 d’una zona per 10,20 euros en comptes dels 20,10 que costa la de dues zones. L’estalvi serà del 49%. I si es tracta de la T- Trimestre o la T-Jove, l’estalvi serà d’un 26%.

Escurçant distàncies amb el Vallès
Els municipis més propers a Santa Coloma que s’integraran a la tarifa plana metropolitana són els del Vallès Occidental: Badia, Barberà, Castellbisbal, Cerdanyola, Ripollet i Sant Cugat. El nou sistema de tarifa plana impulsat per l’AMB cobrirà així tota l’àrea metropolitana, els 36 municipis que la formen, i farà efectiva una reivindicació històrica dels veïns i alcaldes de les localitats de la metròpolis que pertanyen a la segona corona tarifària. Gairebé el 79% dels desplaçaments que es fan al barcelonès, són considerats ‘sostenibles’, ja que es fan en transport públic o a peu. D’aquests, gairebé mig milió de desplaçaments corresponen als que es fan entre la comarca del Barcelonès i del Vallès Occidental. La tarifa plana metropolitana contribuirà, en aquest sentit a facilitar aquesta relació intercomarcal.

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, explica que la voluntat de l’ens és que “els 36 municipis que formen la Metròpolis Barcelona funcionin amb una única zona tarifària, amb les condicions de zona 1, amb el corresponent estalvi econòmic que això tindrà en el preu dels bitllets i dels títols de transport públic”.
Així doncs, el proper gener, els gairebé 400.000 habitants d’aquests 18 municipis i els 2,8 milions d’habitants que ja es beneficiaven de la tarifa plana podran viatjar per tota l’àrea metropolitana de Barcelona amb el títol d’una zona a un preu molt més econòmic.

La mesura “soluciona una situació anòmala”, ha explicat el director de Mobilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas, perquè hi havia 18 municipis de l’àrea metropolitana tenien una tarifa diferent, “quan és incongruent perquè estan dins el continu de la metròpolis i tenen un transport de caràcter urbà”.

4,6 milions més de viatges
Els càlculs de l’AMB apunten que el transport públic a l’àrea metropolitana guanyarà 4,6 milions de viatges a l’any. Circularan menys cotxes perquè, en ser més econòmic, els ciutadans optaran per viatjar més en autobús, tren, metro o tramvia. Aquests viatges se sumaran als 50 milions anuals en transport públic que actualment es fan entre els municipis metropolitans de la primera corona i els municipis metropolitans de la segona. Això vol dir que més de 3.200.000 habitants es beneficiaran de l’aplicació d’aquesta tarifa única.

Menys vehicles i, per tant, menys contaminació
Aconseguir el canvi d’hàbits dels ciutadans per tal de reduir l’ús del vehicle privat i, sobretot, lluitar contra la contaminació atmosfèrica és el principal objectiu de l’AMB amb aquesta nova mesura. Es calcula que es reduiran 2,8 milions de viatges en vehicle particular i que s’aconseguirà un estalvi d’emissions de 9.500 tones de CO2, 30 tones de NOx i 1 tona de partícules fines.
Des de l’AMB consideren que la tarifa plana afavorirà l’ús del transport públic. En aquest sentit, Poveda assegura que “la millora dels preus i dels serveis en els municipis metropolitans de la segona corona és imprescindible per facilitar un veritable canvi d’hàbits entre la ciutadania cap a una mobilitat més sostenible i neta. Per reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire, cal fer un pas més perquè els ciutadans d’aquests municipis apostin pel transport públic per anar cap a Barcelona, i viceversa”.

Títols amb tarifa plana
La tarifa plana afectarà el bitllet senzill, la T-10 (inclosa la dels treballadors de l’aeroport), la T-50/30, la T-70/30, la T-Mes (inclosa la de les persones en atur), la T-Trimestre, la T-Jove, els títols per a famílies monoparentals i nombroses, la T-Dia, la T-aire i la T-esdeveniment.

Estalvi en el preu dels abonaments
Bitllet senzill: 3,10€ (2 zones), 2,20€ (1 zona), 0,90€ d’estalvi (29% d’estalvi).
T-10: 20,10€ (2 zones), 10,20€ (1 zona), 9,90€ d’estalvi (49% d’estalvi).
T-70/30: 88,05€ (2 zones), 60,90€ (1 zona), 27,15€ d’estalvi (31% d’estalvi).
T- Mes: 72,70€ (2 zones), 54€ (1 zona), 18,70€ d’estalvi (26% d’estalvi).
T- Trimestre: 196,50€ (2 zones), 145,30€ (1 zona), 51,20€ d’estalvi (26% d’estalvi).
T- Jove: 142€ (2 zones), 105€ (1 zona), 37€ d’estalvi (69% d’estalvi).
T: Dia: 13,10€ (2 zones), 8,60€ (1 zona), 4,5€ d’estalvi (34% d’estalvi).

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure