Unes escales mecàniques que mai van arribar

El veïnat de Can Franquesa porta reclamant anys unes escales que facilitin la mobilitat pel barri

Veí de Les Oliveres i del barri de Singuerlín, Can Franquesa s’aixeca imponent sobre tota Santa Coloma. Un barri a la muntanya que comparteix peculiaritats amb els seus veïns: una població més aviat envellida, una mobilitat molt limitada i uns serveis inexistents. “La gent va venir a viure aquí fa 50 anys, als pisos del carrer Córdoba, però el temps passa i aquestes persones ja són grans. En un barri amb tants desnivells, la vida es fa difícil”, comenta a aquest Diari la Teresa Jiménez, presidenta de l’AV de Can Franquesa.

Un punt d’esperança

La Teresa ens parla d’una il·lusió que es va expandir entre el veïnat de Can Franquesa: el projecte d’escales mecàniques. Aquest, dirigit a millorar la qualitat de vida d’aquest barri alt situat a la muntanya. “La sorpresa va ser que aquestes mai van arribar ni suposem que arribaran”, diu la Teresa, buida d’esperança. De fet, les escales més properes són les que se situen en el límit de la frontera amb Les Oliveres.

Una situació que agreuja encara més la situació del barri, dormitori per definició, perquè es fa impossible fer vida. Fins i tot per arribar al local de l’AV s’han de baixar unes escales amb una inclinació molt gran i els carrers Menorca i Formentera hi ha un desnivell d’un 60%.

Sense serveis

La Teresa recorda els seus primers anys al barri, als anys 70, quan hi havia comerços de tot tipus: “Aquí hem pogut comprar material escolar, sabates, carn, de tot… Era el començament del barri, els inicis. Ara, som una urbanització”. Tot i que la vida avança, el veïnat de Can Franquesa s’ha vist obligat a traslladar-se en autobús, assumint les despeses que aquests viatges diaris suposen.

Risc perillós d’incendi

A tots els handicaps del barri, s’ha de sumar també el risc d’incendi que ja ha provocat alguns accidents que encara es recorden cal barri com si haguessin succeït ahir.

El 2017 va tenir lloc un gran incendi que va afectar també als edificis del barri. Un total de 9 dotacions del bombers es van traslladar al lloc dels fets. L’any 2006 també es va produir un incendi i fa només unes setmanes aquest tipus d’accident es va tornar a produir. “Necessitem un manteniment de desbrossament i un pla d’actuació davant incendis. Vivim enmig de la muntanya”.

Encara hi ha zones pendents de desbrossament al barri i el veïnat demana una actuació conjunta de les diferents administracions o cossos que hi poden actuar.

Ascensor inclinat

Tot i l’esperança perduda de les escales mecàniques, el barri de Can Franquesa disposa d’un ascensor inclinat que és una imatge típica de la zona. Inaugurat el gener de 2011, la instal·lació uneix els carrers Còrdova i Menorca.

L’ascensor va suposar també la millora de l’entorn, rehabilitant les escales que comuniquen amb el carrer de Formentera, construint una passarel·la elevada que suposa la restitució del passatge interior, reforçant la il·luminació i modificant els talussos de la zona.

L’ascensor salva 33 metres i té 3 parades (1 superior, 1 intermèdia i 1 inferior). La cabina té una capacitat de 25 persones i pot transportar un càrrega màxima de 1.875 kg. Va ser fabricat per ThyssenKrupp Elevadores.

L’AMB incorpora al servei de parades a demanda les línies N6 i N8 de Nitbus

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha ampliat el servei de parades intermèdies a demanda del Nitbus en determinats trams de les línies N6 i N8, que circulen pel municipi de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). Concretament, cobreixen els barris de Singuerlín, Can Franquesa i Les Oliveres.

En la línia de Nitbus N6, els trams que s’incorporen al servei metropolità són: entre les parades del carrer Balears i el final de línia, en Les Oliveres. És a dir, al carrer Balears, l’avinguda Santiago Rusiñol, el carrer Anselm de Riu i la carretera Font de l’Enzina. En la línia de Nitbus N8, el servei és entre les parades del carrer Balears i el final de línia, en Ca Franquesa (en tots dos sentits). És a dir, al carrer Balears, l’avinguda Santiago Rusiñol i els carrers Anselm de Riu, Còrdova, Menorca, Milton i Cervantes.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM