“Una dona que ha estat prostituta i critica la prostitució, molesta”

Les Jornades per abolir la prostitució que va acollir el recinte de Torribera el passat cap de setmana, el 4 i 5 d’octubre, van deixar uns testimonis i unes dades esgarrifoses.

La Sala de les Voltes, lloc on es van celebrar les Jornades sota el lema “Ni putas, ni princesas, mujeres libres”, va comptar amb la presència de diferents personalitats feministes de tot el món, a més de l’alcaldessa de la ciutat, Núria Parlon. Sens dubte, el moment més important va ser la presentació de l’Observatori de Dades Obertes sobre Prostitució que deixava en evidència la situació d’aquesta a Europa i els països membre. Un informe que, ara, es troba a l’abast de la ciutadania i és accessible per tothom.

El divendres, 4 d’octubre, la Rosa Cobo, professora de Sociologia de Gènere a la Universitat de A Coruña i escriptora feminista va parlar a l’audiència sobre el vincle existent entre el capitalisme, el patriarcat i la prostitució, 3 conceptes relacionats. “Abans, la prostitució no tenia tant de poder econòmic. Ara, parlem d’un negoci. El capitalisme global pretén que creixi fins ser una industria”, assegurava Cobo. “La política ens envia un missatge de legitimitat en tot això perquè és còmplice, com també ho és l’exèrcit o les diferents elits”.

El mateix dia, la Lluïsa Moret, presidenta de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona i la Laura Martínez, presidenta de l’Institut Català de les Dones, van posar de manifest la “invisibilitat del problema” i, en un aspecte més positiu, com la Llei 5/2008 estén la violència vers la dona més enllà de l’àmbit familiar, “una política d’apoderament de les dones vital”.

“No és consentiment, és resignació”

L’Amelia Tiganus és supervivent de tracta i prostitució. Va néixer a Romania, on tornant del col•legi amb 13 anys, la van violar 5 homes. Allà va començar el seu infern, segons relata ella, i, seguidament, la van vendre en un prostíbul a Alacant per 300 €. “Els homes ens violen per mostrar la seva mascunilitat. Diuen que som com psicòlogues… si no podem ni amb la nostra vida, com podem ser psicòlogues?”. A més, l’Amelia va parlar dels “puteros”, els proxenetes. “Els proxenetes no es diferencien en res dels maltractadors”.

Va ser després del testimoni de l’Amelia quan la Lourdes Muñoz, directora de la Iniciativa Barcelona Open Data i la Maribel Cárdenas, directora de polítiques d’igualtat i LGTBI de l’Ajuntament de Santa Coloma, van presentar l’Observatori de Dades obertes sobre Prostitució. En aquest, es revelava que el 43% de les dones víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació sexual són dones de països de fora de l’UE, majorment de Moldàvia, Bulgària i Romania. A nivell espanyol, el 95,57% de víctimes d’aquest tràfic són dones i nenes. Només un 3% pertany als homes. Al 2018, a més, el major percentatge de dones identificades com víctimes de tracta es van produir a Girona i Almeria.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure