22/11/12. La Fundació Privada Integramenet acaba de celebrar el seu desè aniversari fidel als seus orígens: treballar per una societat intercultural, oberta, justa i solidària a través del diàleg i la mediació.
22/11/12. La Fundació Privada Integramenet acaba de celebrar el seu desè aniversari fidel als seus orígens: treballar per una societat intercultural, oberta, justa i solidària a través del diàleg i la mediació.
Santa Coloma és fruit de les onades migratòries que s’han anat repetint al llarg de la seva història més recent. L’arribada d’immigrants procedents d’altres punts de l’estat espanyol als anys seixanta i la de nouvinguts, sobretot al llarg de l’última dècada, han dibuixat la ciutat actual, densa, mestissa, plural. Una ciutat de contrastos on conviuen més d’un centenar de nacionalitats diferents.
Fa tot just deu anys que un grapat de persones va decidir observar amb deteniment aquella diversitat que recorria cada dia els carrers del Raval de Santa Coloma i sense apartar la mirada va decidir crear un espai de convivència: la Fundació Privada Integramenet. Era el 21 d’octubre del 2002. Ja ha passat una dècada però en tot aquest temps, l’entitat no ha defugit dels seus objectius principals: potenciar la interculturalitat, el mutu coneixement de les diferents realitats i promoure la integració de les persones immigrades en el marc d’una ciutat oberta i plural, defensant la igualtat de drets. Com diu Òscar Corominas, coordinador de la Fundació, “entendre la diversitat cultural com una oportunitat, no com un risc”.
Per una vida digna
Ubicada en el cor del barri del Raval (carrer de Santa Rosa, 21-23) la Fundació atén persones immigrades en situació de vulnerabilitat o d’exclusió social que busquen assessorament i una oportunitat per viure amb dignitat. La majoria, no tenen papers la qual cosa dificulta encara més les seves possibilitats de ser ciutadans de ple dret. “Són persones i famílies amb moltes dificultats en el coneixement de la llengua, en inserció laboral i en capacitació professional”, admet Corominas. En 2011, van ser ateses 4.336 persones, un 90% dels quals eren nouvingudes. No obstant això, des que es va iniciar la crisi econòmica -i molt especialment en els darrers dos anys-, ha augmentat el nombre de persones autòctones que sol·liciten informació o formació. Per estatus, tots els usuaris beneficiaris han de ser majors d’edat i no tenir recursos per poder assumir el cost dels serveis que l’entitat ofereix.
Una peça clau en tot aquest engranatge és la xarxa de voluntaris plural i heterogènia que, de forma solidària i desinteressada, desenvolupa una activitat en benefici de la comunitat. A la Fundació Integramenet n’hi ha prop d’una cinquantena i se n’ocupen d’impartir els cursos de llengües o altres tallers formatius que l’entitat ofereix en horari de matí, tarda i vespre. A més dels voluntaris, Integramenet -entitat sense ànim de lucre- compta amb 3 treballadors contractats.
La Fundació encara el futur amb el mateix compromís dels inicis però amb l’aval que atorguen deu anys de feina ben fet. La seva: haver reivindicat les persones per sobre de les seves condicions socials i procedències.
Felicitats a l’entitat per la
Felicitats a l’entitat per la feina feta!