L’IES Les Vinyes de Santa Coloma, un centre on conviuen més de 1.150 persones entre alumnes, professors i personal administratiu i de serveis, genera 134,14 tones de CO2 al llarg de tot un curs. Això és l’equivalent a carregar el telèfon mòbil 16 milions de vegades.
La xifra és el resultat d’un estudi, el primer d’aquest tipus que es fa a un centre escolar de la ciutat, sobre la petjada de carboni, o cosa que és el mateix la quantitat de gasos amb efecte hivernacle associats al cicle de vida, en aquest cas el d’una organització, com és un institut.
Alumnes de 4t de l’ESO i primer de Batxillerat van començar a fer l’estudi el setembre de 2021 i el passat 11 de maig es van presentar els resultats a la Biblioteca de Singuerlín-Salvador Cabré. Per fer l’estudi, el centre va comptar amb el suport de l’Assemblea de Cooperació per la Pau dins del projecte ‘Escoles for future’ i els responsables de medi ambient de l’Ajuntament ja pensen aplicar la seva metodologia de treball en una «prova pilot» tots els centres educatius que hi ha al Districte III.
La professora de Física i Química de l’institut Maite Moreno ha estat l’alma mater de l’estudi. «Estava a casa i sentia que tothom parlava de sostenibilitat, d’ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenibles) mentre que al centre el jovent no en parlava ni en sabia el que era això. I vam presentar el projecte a l’institut per treballar-ho aquest curs», recorda la professora.
Agents actius pel canvi climàtic
Els alumnes van esdevenir així agents actius pel canvi climàtic recollint dades en quatre apartats diferents: els residus que genera el centre (3.880 quilos de deixalles a l’any), la mobilitat –com es desplaça tota la comunitat per anar i tornar al centre- l’energia que gasta el centre, i el material que compra l’escola. Les dades se’n van posar en una calculadora de petjada ecològica dissenyada especialment per un ús educatiu pel professor de sostenibilitat de la UPC Pere Losantos. El resultat: 134,1495 tones de carboni generades al llarg del curs.
Els resultats identificaven els dos generadors d’emissors de CO2: una directa, la calefacció (79,06 tones); l’altra indirecta, la mobilitat (48,56 tones). Entre totes dues generen el 96% de les emissions. L’electricitat que fa servir el centre no genera cap al ser d’una font d’energia renovable.
Propostes per reduir les emissions
Fet el diagnòstic cal ara intentar reduir les emissions en els anys vinents i l’estudi s’ha completat amb un ventall de propostes a intentar complir fins al curs 2024-2025. Emprar més llum natural i buscar l’eficiència energètica d’acord amb les característiques arquitectòniques del centre, separar en residus en plàstic, paper, vidre i orgànica; treure les finestres antigues i posar-ne de doble capa o evitar els desplaçaments en cotxe al centre en són algunes.
«Els resultats de l’estudi són d’una no conscienciació. A partir d’ara se suposa que estem més conscienciats», reflexiona la professora Moreno. Algunes de les propostes de millora per reduir la petjada del carboni depenen dels mateixos alumnes i del centre com la separació de residus, una de les accions que més ajuden a disminuir les emissions, o crear una comissió verda o tenir una assignatura on es treballi el medi ambient. D’altres, com instal·lar plaques solar o posar finestres de doble cap ja depenen d’uns pressupostos que gestiona el Departament d’Ensenyament.
Model per altres centres escolar
L’estudi mediambiental fet a l’IES Vinyes tindrà continuïtat més enllà del centre i serà un model de treball que servirà per fer «una prova pilot» a altres centres del districte III, com reconeix Mireia González, tinenta d’alcaldessa de Ciutat Educadora, Infància, Joventut i Esports i regidora del districte III de Santa Coloma.
«Volem que els centres escolars siguin nodes per lluitar contra el canvi climàtic, ja que en ells hi són persones d’entre 0 a 25 anys», afirma la tinenta d’alcaldessa. En el Districte III hi ha quatre instituts, quatre escoles, dues escoles bressol, una escola d’idiomes i una escola d’adults.