Sense franges horàries i centres comercials oberts: dilluns entrem en Fase 2

El mapa de la desescalada torna a canviar a partir del pròxim dilluns, quan tota Espanya haurà assaborit ja la fase 2, una etapa intermitja cap a l’anomenada ‘nova normalitat’ que contempla mesures d’alleujament com la reobertura de centres comercials i espais culturals o les sortides en grups més amplis. Entre els últims a aprofitar la fi d’aquestes restriccions ens trobem els/les catalans/es.

Les normes que condicionen les rutines en la fase 2 es van fer públiques el passat 16 de maig al BOE. Entre les maneres de relaxar el confinament que s’exposen sota aquestes línies, destaca l’eliminació de la majoria de franges horàries: tant adults com nens poden sortir de les seves cases en qualsevol moment del dia i superar el quilòmetre de distància. L’única limitació serà respectar els trams per als majors de 70 anys i persones vulnerables: de 10.00 a 12.00 i de 19.00 a 20.00. En qualsevol cas, les comunitats autònomes podran adaptar aquests horaris per a prevenir els efectes de la calor.

Per altra banda, ja es permetrà el contacte social entre grups de fins a 15 persones, sempre mantenint la distància social i les mesures de protecció oportunes. Així mateix, es podran celebrar noces en tota mena d’instal·lacions, amb un aforament del 50% i sense superar els 100 convidats en espais a l’aire lliure o els 50 en espais tancats. Les vetlles també tindran un límit de 25 persones en espais a l’aire lliure, mateix per a enterraments i cremacions, o 15 en espais tancats. En els llocs de culte, on fins a l’anterior etapa es permetia un terç de l’aforament, la limitació serà ara de la meitat.

Reobren centres comercials i restaurants

Els centres comercials reobren més de dos mesos després de decretar-se l’estat d’alarma. Això sí, amb bastantes limitacions: es prohibeix la permanència en les zones comunes o àrees recreatives, l’aforament estarà limitat al 40% i s’establirà un horari d’atenció preferent per a persones majors de 65 anys. En els mercats ambulants a l’aire lliure s’amplia la capacitat de llocs a un terç dels habituals, al mateix temps que tornen les autoescoles i acadèmies privades.

Els restaurants deixaran entrar a clients en el seu interior, si bé no es podrà consumir en la barra, només a la taula, i l’aforament estarà limitat a un terç, de manera que hi hagi separació suficient entre els clients. Encara no obriran les discoteques ni els bars nocturns.

Retorn a cinemes i teatres

La cultura recupera a poc a poc el seu espai. A les biblioteques i museus se sumen en aquesta fase els cinemes, teatres i auditoris, que obriran al públic amb butaca assignada prèviament i limitació d’un terç de l’aforament. Idèntica condició tindran les sales d’exposicions o les conferències. Els espectacles culturals hauran d’acollir a menys de 50 persones en llocs tancats i a menys de 400 a l’aire lliure.

Tindrem platges i piscines aquest estiu

Les piscines recreatives podran obrir al públic amb cita prèvia i un aforament màxim del 30%. A més, s’organitzaran horaris per torns, no es podrà fer ús de les dutxes dels vestuaris ni de les fonts i les instal·lacions hauran de netejar-se, almenys, tres vegades al dia. També reobriran les platges, on es permetrà la pràctica d’activitats esportives, professionals o d’esbarjo, sempre que es puguin desenvolupar individualment i sense contacte físic.

Tota aquesta llibertat de moviments ens permetrà tornar a la normalitat poc a poc. Això sí, per viatjar entre províncies o per anar al gimnàs haurem d’esperar una mica més, com a mínim fins a la Fase 3.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure