S’aprova inicialment el pressupost del 2017 que aposta per la cohesió social i la promoció econòmica

25/10/2016 – Es preveu destinar 112.063.415,34 euros de cara a l’exercici municipal del 2017, en el que es mantindrà el suport a les famílies més necessitades, es reforçarà la neteja viària i es preveu una actualització mínima de les taxes i la congelació dels impostos locals.

El Ple municipal d’aquest dilluns, 24 d’octubre, ha aprovat inicialment les propostes fiscals i preus públics i de pressupost per a l’any 2017, com ja es va anunciar i estava previst. A partir d’ara, del 26 d’octubre al 17 de novembre s’obriran un seguit de debats a cada districte per tal que els colomencs i les colomenques opinin dels continguts proposats abans de l’aprovació definitiva dels nous pressupostos i ordenances al Ple de desembre, que inclourà les aportacions del procés participatiu, que se celebrarà un fòrum ciutadà sota el nom d’‘Un pressupost continuista’ el 21 de novembre.

En aquest sentit, el projecte de pressupost 2017 té un caràcter clarament continuista, en el que es mantenen les tres línies bàsiques ja iniciades i consolidades en els pressupostos de l’anterior mandat i que són: les polítiques socials, la reactivació econòmica, el manteniment de l’espai públic i el foment de la cultura i de la convivència com a eixos vertebradors de la cohesió.

Està previst que el pressupost general (Ajuntament, Patronat Municipal de la Música i els comptes previsionals de les societats mercantils Gramepark i Grameimpuls) serà el 2017 de 112.063.415,34 euros, que ha estat aprovat amb els vots favorables del grup municipal del PSC i el vot contrari de la resta de grups (SOM Gramenet, GG-ICV-EUiA, Ciutadans i Partit Popular).

Més cohesió social i suport a les famílies

La proposta de pressupost per al 2017 vol consolidar els serveis socials bàsics i de suport a les famílies, per la qual cosa augmenta la despesa destinada a aquests serveis essencials per a la ciutadania. Destacar que el servei d’atenció domicilària augmentarà en 1 milió d’euros, amb una previsió de despesa total de 3,2 milions; el programa de mediació i convivència i el menjador social tindran una dotació superior al mig milió, i el Fons d’Ajuts Socials serà d’uns 3 milions d’euros.

A més a més, es té en compte consolidar els programes d’ajuts en el pagament de l’IBI per a persones majors de 65 anys, famílies monoparentals i persones aturades, mantenint una dotació econòmica de 300.000 euros amb l’objectiu de poder garantir els mateixos beneficis fiscals que la normativa local atorga a les famílies nombroses. També, es proposa consolidar la xarxa pública d’escoles bressol, malgrat la disminució de les aportacions de la Generalitat, el govern colomenc continuarà destinant 2 milions d’euros.

D’altra banda, es mantenen el programa d’ajudes a les famílies per a la reutilització de llibres de text i l’adquisició d’ordinadors personals a les escoles, augmentant la despesa total fins als 940.000 euros anuals.

I com a novetat, es crea una dotació per a la preservació de la memòria històrica i la protecció del col·lectiu LGTB, per un import global de 24.000 euros.

Mantenir l’espai públic i més neteja viària

Amb aquesta proposta es pretén millorar el manteniment de les instal·lacions d’enllumenat de cara el 2017, destinant 866.000 euros anuals, així com la despesa destinada al manteniment i la millora d’edificis municipals afectes als serveis públics, al que es destinaran 2.350.000 euros.

En aquest sentit, augmenta la despesa de neteja viària, que es dotarà amb 8.440.000 euros anuals i el manteniment de la via pública i la pavimentació amb més d’1,7 milions d’euros. També es contemplen la inversió en el manteniment en la instal·lació de jocs infantils, que serà de 500.000 euros, i les actuacions en benefici del patrimoni històric que rebran aproximadament 1,6 milions d’euros.

Promoció econòmica

S’incrementa la dotació al Pla d’Ocupació Local fins als 700.000 euros, per reforçar les polítiques actives d’ocupació i les aportacions als diversos plans d’ocupació gestionats per la societat municipal Grameimpuls. També, s’augmenta la dotació per al cofinançament de programes com Treballs als Barris, Llei de Barris i el Pla Metropolità de Suport a les Polítiques Socials Municipals, fins a 450.000 euros. Així doncs la dotació global a aquestes polítiques de foment de l’ocupació passen de 2.140.000 a 2.425.000 euros per a l’exercici 2017.

D’altra banda, també es destinarà un import de 339.000 euros per consolidar el circuit e comerç social que de forma pionera vol posar-se en marxa en Santa Coloma per tal de reactivar econòmicament la ciutat.

Augmenta un 2% la tarifa del Patronat Municipal de la Música

En aquest tema es preveu una actualització mínima de les taxes i la congelació dels impostos. Com a criteri general, les taxes i preus públics congelaran les seves tarifes, excepte en el cas dels preus per a la utilització dels serveis del Patronat Municipal de la Música, que augmentaran en un 2%, perquè l’Escola de Música presti un servei de major qualitat, augmentant les hores de formació com l’adquisició de nous instruments musicals.

En línies generals, destacar que les ordenances de l’any 2017 contemplen diverses bonificacions, com el pagament de les zones blaves per a vehicles elèctrics, els ajuts a les empreses que realitzin contractacions a persones de l’atur per foment de l’ocupació o la reducció de la taxa per la venda als mercats no sedentaris. Aquesta proposta provisional d’Ordenances fiscals i dels preus públics ha estat aprovada amb els fots favorables del grup municipal del PSC, el vot contrari de SOM, GG-ICV-EUiA, PP i l’abstenció de Ciutadans.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM