S’aprova el Pla per la millora de la qualitat de l’aire de Santa Coloma

01/03/2016 – Un Pla que contempla les mesures de control de la contaminació atmosfèrica, l’educació ambiental, el foment de la mobilitat sostenible i la formació, la comunicació i la sensibilització sobre els contaminants a la ciutat.

El Ple de l’Ajuntament del 26 d’octubre de 2015 va aprovar de manera inicial el Pla per Millora de la Qualitat de l’Aire a Santa Coloma de Gramenet (PAMQA), i a la darrera sessió celebrada aquest dilluns, 29 de febrer, s’ha fet l’aprovació definitiva, després del període d’informació pública que ha permès incorporar algunes aportacions i suggeriments al text inicial. Han votat a favor d’aquest punt els grups municipals del PSC i PP; abstenció del grups de GE-ICV-EUiA i Ciutadans, mentre que de SOM Gramenet, tres han votat en contra i tres en abstenció.

El PAMQA és un document de treball elaborat pels tècnics municipals en col•laboració amb la Diputació de Barcelona i es fonamenta en la Directiva Europea, que preveu l’elaboració de plans i programes dirigits a disminuir els valors límits dels contaminants presents en les aglomeracions urbanes i en la competència que dóna la legislació als municipis per tenir els seus propis plans i programes per garantir la qualitat de l’aire i la protecció de l’atmosfera.

Al Pla aprovat es recullen les mesures que ja s’estan aplicant a la ciutat per tal de minimitzar l’impacte dels contaminants atmosfèrics. A Santa Coloma hi ha dues cabines de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica per tal de controlar els valors d’òxids de nitrogen i partícules en suspensió de menys de 10 micres (aquests contaminants són els que, principalment, causen problemes a la zona i provenen bàsicament del trànsit de vehicles amb motors de combustibles fòssils). Els sistemes de control de les cabines (una situada als jardins de la Torre Balldovina i l’altre al terrat de l’Ajuntament) permeten fer un seguiment de l’evolució dels contaminants a la ciutat i preveure les mesures d’actuació en el seu cas. Es calcula que aproximadament el 50% de les emissions prové del trànsit de la xarxa viària metropolitana que envolta Santa Coloma de Gramenet.

El PAMQA inclou també les diferents estratègies que aplica el consistori municipal per reduir el volum i l’impacte d’aquestes emissions dins el casc urbà (territori de la seva competència), com poden ser l’elaboració d’un Pla de Mobilitat Urbana (PMU), actualment en procés, el foment de les xarxes de transport públic i de l’ús de vehicles no contaminants, la peatonalització de carrers, la creació d’itineraris escolars segurs, la creació de zones de regulació de velocitat pels vehicles, la vigilància de la contaminació acústica i el manteniment i la neteja de la via i espais públics són, entre altres, actuacions municipals per afavorir la qualitat de l’aire.

Inspecció fiscal municipal
D’altra banda en la sessió plenària d’aquest dilluns s’ha aprovat també -amb els fots favorables del PSC, PP, Ciutadans i SOM i l’abstenció de GE-ICV-EUiA-, el Pla general d’inspecció fiscal municipal per a l’exercici 2016, que se centrarà fonamentalment en dos tributs i un ingrés públic de caràcter no tributari: l’import sobre activitats econòmiques (IAE), l’impost sobre béns immobles (IBI) i els preus públics per als serveis de recollida i gestió de residus comercials.

Ordenança general de subvencions
També s’ha aprovat de manera inicial modificar l’Ordenança general de subvencions de l’Ajuntament en vigor des de 2015, en el sentit d’incorporar, a l’apartat relatiu als pagaments de les subvencions, que els beneficiaris podran cobrar part de les subvencions atorgades per l’Ajuntament en el sistema de pagament digital, també anomenat de moneda local, que estigui establert en el reglament del Circuit de Comerç Social de la ciutat. Aquest punt s’ha aprovat amb els fots a favor del PSC i l’abstenció de la resta de grups municipals.

Pel que fa les mocions, destacar que s’ha aprovat per unanimitat les mocions en defensa del model d’escola inclusiva i per l’adhesió de la iniciativa Meta 2017.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure