El riu que durant molts anys va ser una claveguera a l’àrea metropolitana de Barcelona és cada vegada més a prop de recuperar tot el que li ha pres la intervenció humana. Ara fa 22 anys, el Besòs ja va recuperar-se com a infraestructura verda, amb la posada en marxa del parc fluvial, però ara es viu un nou punt d’inflexió. Aquest principi d’any han començat les tasques de renaturalització en el tram de Santa Coloma de Gramenet. L’objectiu és millorar-ne la biodiversitat, augmentar la resiliència de l’ecosistema fluvial i millorar les condicions per al desenvolupament de la fauna. En aquest sentit, la primera fase de renaturalització preveu la generació de llacunes al marge dret del riu i la creació d’un gran espai d’educació ambiental visitable.
El refugi de biodiversitat, com a primer pas, obre una nova etapa per preservar els hàbitats existents, potenciar la biodiversitat autòctona i eliminar les espècies invasores.
En una segona fase, el projecte farà el salt també al marge esquerra del riu per «connectar» el Besòs amb el parc de Can Zam i posteriorment es treballarà en la transformació del tram del riu que s’endinsa a Montcada i Reixac. Segons el calendari de treball, la renaturalització es completaria el 2027.
L’alcaldessa, Núria Parlon, ha explicat que “tres administracions públiques treballen perquè aquest sigui un entorn de salut i biodiversitat i sobretot per recuperar-lo per als usos ciutadans, no només de la gent de Santa Coloma, perquè ve gent de tot arreu a gaudir d’aquest espai”.