Santa Coloma identifica el mobiliari urbà per reduir els robatoris

09/09/13. L’Ajuntament de Santa Coloma ha posat en marxa una nova mesura que consisteix en marcar i identificar de manera invisible material i instal·lacions municipals que contenen coure per poder-les localitzar en cas de robatori. L’objectiu d’aquesta iniciativa és acabar amb els robatoris i la pèrdua de material i mobiliari urbà, que suposen en reposició i reparacions una important despesa econòmica per al municipi.

09/09/13. La plaça de Les Cultures, al barri del Raval, ha estat l’escenari escollit avui per a la demostració i posada en marxa de la nova mesura que ha pres l’Ajuntament de Santa Coloma per reduir els robatoris de material municipal de la via pública. El sistema consisteix en què els objectes a protegir (tapes de clavegueram, embornals, eines de les brigades, mobiliari…) són ruixats amb un líquid invisible a l’ull humà que genera un codi únic que identifica inequívocament a qui pertany, en aquest cas l’Ajuntament. Les forces de seguretat són les que poden accedir a la base de dades i al sistema que permet identificar cada codi, de manera que si es produeix un robatori i es llegeix la marca del material, se sabrà qui és el seu propietari i hi podrà ser recuperat. El marcatge és senzill, el poden realitzar els propis treballadors municipals i es manté durant vint-i-cinc anys.

L’alcaldessa Núria Parlon ha remarcat que “aquesta mesura vol ser de dissuasió i de prevenció de cara el futur, i ara està destinada a acabar de manera ràpida i dràsticament, amb els robatoris de material i mobiliari urbà que estem renovant i que contenen coure”. Els robatoris de mobiliari de la via pública, ha dit l’alcaldessa, “no només suposen una despesa important pel municipi, sinó que també creen perill per a les persones, com és el cas quan hi ha la sostracció de les tapes del clavegueram, i també provoquen importants molèsties com quan el robatori és el cablejat elèctric. Per tant, en un moment de restricció econòmica i de crisis, volem evitar aquest tipus d’actes bandàlics, amb una mesura que es innovadora”.

L’última valoració feta pels serveis municipals xifra les pèrdues en el darrers mesos per causa de robatoris i per reposicions o connexions en més de 100.000 euros. L’Ajuntament de Santa Coloma ha adquirit inicialment els productes de marcatges a SelectaDNA del Grup Camós, que comercialitza l’empresa Cosmo Seguretat, per un import d’uns 2.000 euros per a marcar la zona esmentada dels barris del Raval i de Santa Rosa, i té la intenció ampliar el radi d’intervenció a tot el municipi.

En aquest sentit, està prevista la col·locació de cartells d’advertència a les entrades i sortides de la ciutat, que informaran que el mobiliari públic de Santa Coloma de Gramenet té una marca d’identificació forense per a les forces i cossos de seguretat.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure