20/01/14. Coincidint amb el 75è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Santa Coloma, l’Ajuntament en col·laboració amb entitats de la ciutat, ha programat una sèrie d’actes que recorden l’efemèride. El projecte, que s’ha presentat aquest dilluns al Museu Torre Balldovina, busca recuperar la memòria història de Santa Coloma, i alhora fer partícips a la ciutadania d’aquest trist episodi que va donar pas a quaranta anys de dictadura i repressió.
20/01/14. Santa Coloma se suma a la tasca de recuperació de la memòria històrica. Amb motiu del 75è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, l’Ajuntament i diverses entitats del municipi -la Comissió Antifeixista 27 de gener i l’entitat Aramateix- han posat en marxa un projecte que té com a objectiu recuperar la memòria històrica.
El projecte engloba una sèrie d’activitats que tindran lloc al llarg de tot aquest any i que comença aquesta setmana, amb un programa d’actes emmarcats en el 75è. aniversari de l’afusellament, juntament amb 14 colomencs, del que fou alcalde d’aquesta ciutat, Celestí Boada, assassinat el 19 d’octubre de 1939 al Camp de la Bota per part de les tropes feixistes. Entre les activitats de commemoració, estan previstes conferències, taules rodones, projecció de films, exposicions i un itinerari històric, que tindrà lloc el proper diumenge. Durant la presentació, aquest matí al Museu Torre Balldovina, l’alcaldessa, Núria Parlon (PSC) ha destacat que “l’objectiu d’aquest programa és que la ciutadania conegui, recordi i comparteixi la memòria històrica del municipi, allò que forma part de la seva identitat”.
“Art i guerra” la mostra del Museu Torre Balldovina
El programa d’actes comença aquest dimecres 22 de gener amb la inauguració al Museu Torre Balldovina (19h) de l’exposició “Art i Guerra. Destrucció, espoli i salvaguarda del patrimoni durant la Guerra Civil”. Produïda pel Museu de Mataró, tracta sobre els efectes de la Guerra Civil en el patrimoni, obres d’arts i béns històrics. Amb aquesta mostra l’Ajuntament aposta per treballar a favor de la conscienciació col·lectiva envers el que va representar la guerra i la posterior dictadura, tot conservant la memòria col·lectiva local.
Itinerari per reviure el “27 de gener de 1939”
Els actes continuen aquest diumenge 26 de gener amb una ruta històrica per la ciutat, a través de l’itinerari denominat “27 de gener de 1939″. Es tracta d’un recorregut que s’inicia a l’Ajuntament, i segueix per Can Roig i Torres i la Torre Balldovina, i que permetrà conèixer els llocs on la ciutat va ser bombardejada i els refugis antiaeris que hi havia, per finalitzar al Camp de la Bota de Sant Adrià del Besòs, on es troba el monument a la memòria de les víctimes afusellades per la dictadura, entre elles el que fou alcalde de Santa Coloma, Celestí Boada.
El programa no només ofereix actes i exposicions, a la via pública els vianants podran trobar identificatius –en forma d’adhesius- en aquells punts de Santa Coloma que van ser bombardejats, a més d’identificatius dels refugis de la Guerra Civil a la ciutat amb la imatge genèrica que utilitza el Memorial de Catalunya.
Taula rodona sobre l’estat de la memòria