Santa Coloma destina a lloguer social 300 habitatges buits propietat dels bancs

15/01/14. L’Ajuntament de Santa Coloma actua contra el mal ús dels habitatges sancionant entitats financeres i promovent el lloguer social

15/01/14. Santa Coloma té a dia d’avui 670 habitatges propietat d’entitats financeres, com a conseqüència dels processos de desnonament o dacions en pagament. Això representa al 0,6% del total d’habitatges que hi ha a la ciutat. D’aquest parc d’habitatges de bancs i caixes, més de 300 ja estan llogats a la ciutadania gràcies al Pla d’Acció contra el Mal Ús dels Habitatges (PACMUH) que el govern de Santa Coloma va posar en marxa fa any i mig.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és, d’una banda, aconseguir que els habitatges buits passin a formar part de la Borsa local d’Habitatge; i de l’altra, donar suport a les comunitats de veïns que pateixen incivisme als espais comuns, per activitats il·legals i d’altres molèsties derivades del mal ús d’alguns habitatges. En aquest sentit, ja s’han imposat 11 sancions econòmiques coercitives a entitats financeres, perquè eren habitatges amb greus deficiències i sotmesos sovint a usos il·legals, fets que estaven ocasionant molts problemes i molèsties als veïns. L’alcaldessa, Núria Parlon (PSC) ha explicat que la recaptació de les sancions, “es destina a reforçar els ajuts a l’habitatge del fons de contingència social que té en marxa l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per ajudar les famílies que més estan patint la crisi econòmica”.

Resultats del PACMUH
Durant la roda de premsa d’aquest matí s’han explicat les principals dades d’aquests 18 mesos d’actuació del PACMUH, tant des del punt de vista del mal ús dels habitatges com des del punt de vista dels habitatges buits. Les xifres més destacades són les següents:

Eix mal ús dels habitatges
• Actualment, el 80% dels habitatges detectats que generen conflictes de convivència són dels bancs i caixes.
• Durant aquests 18 mesos de PACMUH, a través dels serveis de proximitat de l’Ajuntament -regidories de districte, l’Alcaldia als barris, mediació comunitària i Policia local- s’han detectat 124 casos de mal ús d’habitatges (a Santa Coloma hi ha un total de 45.000 habitatges registrats)
• 94 del casos detectats s’han resolt amb mediació comunitària i la resta -30- s’han obert expedients per pràctiques que comporten risc a les persones. Dintre d’aquest grup ja s’han interposat les 11 multes mencionades.

Eix habitatges buits
• S’han identificat 107 habitatges buits, 32 dels quals habitats i en sis ocasions eren locals comercials.
• De cada un dels 107 casos s’ha generat un expedient de declaració d’habitatge buit
• En 14 casos, les declaracions d’habitatge buit han estat impugnades per les entitats financeres durant el termini d’al·legacions -la majoria rebutjades per l’Ajuntament. En 47 dels expedients s’ha esgotat el termini d’al·legacions declarant en ferm els habitatges buits per la tinença d’alcaldia. Aquests acords estan en fase de notificació i si l’entitat financera no resol la situació de desocupació de l’habitatge s’imposaran multes.

Encara manquen més de 350 habitatges potencialment buits de bancs i caixes a la ciutat, sobre els que l’Ajuntament està actuant perquè acompleixin la funció social que els marca la llei de l’habitatge i els posin a disposició de la ciutadania, via lloguer o compra a preus ajustats.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure