Santa Coloma crea una xarxa d’espais segurs per combatre les agressions sexistes

Santa Coloma de Gramenet ha presentat, aquesta setmana, la Xarxa Violeta, un seguit d’establiments de la ciutat que estaran preparats per atendre i socórrer les víctimes de qualsevol agressió sexista o lgtbifòbica. Els establiments seran espais segurs i els treballadors podran fer la primera atenció a les víctimes i activar el protocol establert. En el cas d’agressions greus, s’activarà la policia local i un psicòleg que faran la primera atenció. També s’ha posat en marxa un curs de formació per tots els treballadors dels establiments adherits i pels que s’hi adhereixin a partir d’ara.

Tot el sistema es fa en coordinació amb la policia local, sanitaris, el servei d’agents cívics nocturns, el servei especialitzat en l’atenció de les violències masclistes i un equip de psicòlogues de guàrdia. «El que fem és treballar des d’una lògica comunitària el que anomenem espais violeta i segurs, comptant amb la implicació de tota la xarxa d’actors que ens poden garantir la seguretat en l’espai comunitari, i aconseguir així que el Protocol sigui eficient», va explicar l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon.

Més de 60 establiments ja s’han adherit

Un seixantena d’establiments de la ciutat ja estan participant en el projecte, però aquesta xifra està creixent molt ràpidament. La tarda de dilluns una vintena de locals ja s’havien interessat en aquesta iniciativa pionera. Es tracta de locals d’oci nocturn, però també d’altres establiments o serveis que tenen una presència nocturna, com benzineres, farmàcies, aparcaments, espais residencials, serveis de taxi o de neteja i la xarxa d’agents cívics nocturns (serenos i serenes). Els locals participants s’identifiquen amb un adhesiu en el que es pot llegir ‘Santa Coloma Xarxa Violeta’. A més, també compten amb una infografia explicativa de com funciona el Protocol d’actuació als espais d’oci dins del local en qüestió. De fet, els primers locals interessats en aquesta iniciativa s’han mostrat molt satisfets amb la iniciativa i amb ganes de col•laborar.

Funcionament del Protocol

Qualsevol persona pot comunicar una situació de violència: la persona agredida, el personal responsable del local o altres testimonis. Un cop s’ha comunicat, el personal de l’establiment centralitza la intervenció. Si es tracta d’una agressió greu o molt greu d’agressió sexual, s’activa el Dispositiu Especial d’Atenció, trucant a la Policia Local de Santa Coloma de Gramenet, qui es desplaça al lloc dels fets i posa en marxa la presència dels recursos i professionals necessaris. En funció de la gravetat dels fets es requereix l’atenció d’urgència i l’acompanyament psicològic especialitzat.

Aquest instrument no és només un document, sinó que s’ha creat tota una xarxa de serveis i professionals que estan al darrere d’aquest Protocol, els 365 dies, les 24 hores: serveis policials, sanitaris, el servei d’agents cívics nocturns, el servei especialitzat en l’atenció de les violències masclistes i un equip de psicòlogues de guàrdia, expertes en la matèria, per si cal acompanyar a les víctimes de possibles agressions.

Destacar també que s’està posant en marxa una formació específica per a tots els establiments i locals que s’hi han adherit, i pels que s’adhereixin en un futur, ja que aquest és un projecte viu. “Ja que –en paraules de l’alcaldessa- l’objectiu inicial és educar, prevenir i evitar situacions de violència masclista”.

Antecedents d’aquest protocol

Aquesta iniciativa no surt del no-res, és el resultat del treball desplegat a la ciutat durant els darrers dos anys, i sintetitza dues iniciatives; per una banda el “Protocol d’Actuació per unes Festes Lliures de Violències sexistes i LGTBIfòbiques”, elaborat per l’Ajuntament conjuntament amb el Consell de les Dones, la Taula LGTBI i el Circuit local d’Abordatge Integral de les Violències Masclistes. I per l’altra la Campanya i recomanacions “Santako sense Violències”, elaborat pel Grup de Dones d’En Comú Podem Santa Coloma, adreçat als locals d’oci nocturn. D’altra banda, en el ple de l’Ajuntament d’aquest dimarts s’ha aprovat el manifest 25-N dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones 2019.

Procediment d’establiments de la Xarxa Violeta colomenca
1. La persona responsable de l’establiment acollirà la persona o persones agredides, farà una primera contenció, la informarà del protocol i activarà el dispositiu mitjançant una trucada a la Policia Local.
2. La Policia Local es desplaçarà al lloc dels fets, activarà la presència dels recursos i professionals necessaris per a l’atenció i informarà a la persona responsable de l’operatiu del protocol.
3. Depenent de la gravetat dels fets, s’activarà l’atenció d’urgència i l’acompanyament psicològic especialitzat.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure