Santa Coloma, ciutat del coneixement

26/03/13. El recinte Torribera concentra una important activitat docent i d’investigació que gira entorn al Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona


26/03/13. Enclavat en un entorn natural privilegiat, a peus de la Serralada de Marina, es troba un dels centres neuràlgics de formació acadèmica de l’àrea metropolitana: el campus universitari de Torribera. En total, 34 hectàrees de terreny on es concentra una important activitat docent i d’investigació: hi és un dels centres associats de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), però sobretot destaca el campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB). Des de fa uns mesos, en col•laboració amb la pròpia UB, se l’hi ha afegit el projecte estrella del prestigiós cuiner Ferran Adrià: la Bullipèdia. Una oferta estudis d’alt nivell que converteix Santa Coloma en un important eix de coneixement.

Fa tres cursos que la UB va traslladar els seus estudis de ciències de l’alimentació al campus de Torribera, amb l’objectiu de focalitzar l’activitat en un sol espai per tal de fer-la molt més visible. Actualment, els estudis es reparteixen en quatre edificis d’estil noucentista, com són la Masia (secretaria i administració), el Convent (laboratoris), l’edifici Verdaguer (edifici docent i atenció a l’estudiant) i l’edifici Gaudí (recerca), una distribució que afavoreix la interacció entre els estudiants i el professorat. “És una característica que dóna al campus un valor afegit i convida a interactuar i, permet, fins i tot, poder fer tutories mentre es va d’un edifici a un altre”, explica el director del campus, el Dr. Màrius Rubiralta.

Actualment, el campus de l’Alimentació ofereix dos graus, el de Nutrició Humana i Dietètica i el de Ciència i Tecnologia dels Aliments i un màster, el de Seguretat Alimentària. En total, són 120 professors els que imparteixen classes a Torribera i 450 els alumnes universitaris que estudien diàriament a la ciutat. La idea, però, és que aquesta xifra es pugui elevar en un futur fins al miler d’estudiants quan s’ampliï l’oferta d’estudis.

Pràctiques d’altres llicenciatures
La intenció és que Torribera pugui acollir les pràctiques d’altres llicenciatures de la Universitat de Barcelona relacionades amb el medi ambient i la biologia, aprofitant l’entorn natural que envolta el campus. Ja hi ha hagut una primera reunió entre l’Ajuntament de Santa Coloma, el consorci de la Serralada de Marina i la pròpia Universitat per posar fil a l’agulla. “No cal buscar llocs a llarga distància quan hi ha un campus universitari de qualitat i ben comunicat. Això a la Diagonal no es pot tenir”, afirma Rubiralta, destacant l’entorn natural que rodeja el campus de Santa Coloma.

L’Aulari, un nou edifici
Per tal d’absorbir aquesta nova demanda d’estudis es construirà un nou espai, l’Aulari, darrera l’edifici Verdaguer i molt a prop de l’estació de metro de Singuerlín (L9). Hores d’ara, el projecte està en fase inicial. “Està pensat per poder fer front als reptes docents que ens plantegem a mitjà termini”, apunta Rubiralta. Un d’aquests és la consolidació de les línies de recerca. Al campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona hi ha una cinquantena d’investigadors que treballen amb 14 àrees de recerca.
El director del campus insisteix molt en la importància que Torribera té per la ciutat, tenint en compte que “hi estan implicades moltes institucions”. “La projecció que el campus de l’alimentació té per Santa Coloma és molt important, però això només és una peça de les moltes que entren en joc”, afegeix Rubiralta, tot recordant que el complex acull un dels centres associats de la UNED i altres institucions de referència en l’àmbit sanitari, com el Centre Dr. Emili Mira o en l’àmbit de les ciències naturals, com el Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure