Sant Jeroni estrena accessos, aparcament i 40 hectàrees de prats nets

Sant Jeroni de la Murtra es posa guapo per celebrar els seus 600 anys d’història del seu monestir gòtic. Coincidint amb aquest aniversari, la Diputació ha arreglat els accessos i tres aparcaments, així com les 40 hectàrees de prats mediterranis, envaïts per la mala herba. També s’han retirat -atenció! – Més de 300 tones de deixalles, que s’havien acumulat en aquest espai al llarg dels anys.
En aquesta zona es va intentar construir un camp de golf a la dècada dels 70. La forta oposició veïnal, principalment de Santa Coloma, ho va evitar amb manifestacions i acampades, i enfrontaments amb la policia.

Persones en risc
Aquesta tasca l’han desenvolupat 12 persones en risc d’exclusió social, en el marc d’un conveni de cooperació amb l’Obra Social La Caixa. Els sis mesos de treballs,
entre Santa Coloma i Badalona, han servit per a la recuperació de la vall de Betlem. La directora del parc, Cinta Pérez, explica que s’han invertit 109.411 euros en aquest espai del parc natural que rep una important afluència de visitants, unes 37.000 persones a l’any.
Cinta Pérez ha explicat que l’abandonament dels usos agrícoles i ramaders dels espais ha fet que la vegetació hagi crescut molt.

300 tones de deixalles
La zona havia arribat a tenir matolls que pujaven fins a tres metres d’altura i que ocultaven 300 tones de deixalles acumulades, entre els quals hi havia runes procedents de petites construccions en l’entorn dels antics horts del monestir. Per això, s’han retirat aquests residus i s’ha fet la rehabilitació d’instal·lacions obsoletes en els horts, la millora de desguassos en el camí principal i la restauració de part de l’itinerari d’accés a Sant Jeroni des de Santa Coloma. El projecte també ha inclòs l’ordenació de tres zones d’aparcaments per a vehicles, una abans d’arribar al monestir des del camí del bari de Canyet, a Badalona; una altra just després del monestir seguint el mateix camí, i una tercera a l’accés des de Santa Coloma. En total, hi haurà un centenar de places d’aparcament disponibles. El que continuarà igual serà la pista per a vehicles. No està previst asfaltar-la, tot i que hi ha la voluntat de mantenir-la transitable.

Plantació d’espècies de la zona
També s’han efectuat sembres i plantacions d’espècies autòctones i s’han eliminat algunes espècies invasores. L’absència de ramats que hi pasturin de manera regular, com hi ha en altres parcs gestionats per la Diputació de Barcelona, dificulta el manteniment de la superfície vegetal. La directora del parc assegura que hi ha un petit ramat per la zona que pertany a un pastor jubilat i que a vegades accedeix a aquests espais, però recorda que es tracta de terrenys de propietat privada, cosa que dificulta la signatura de convenis de col·laboració com els que s’han subscrit en altres indrets.
L’any vinent, la Diputació es planteja emprendre una nova actuació amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa en un altre espai del parc de la serralada de Marina. Seria dintre del terme municipal de Badalona, en una altra porta d’accés al parc, en aquest cas a la zona de l’hospital de Can Ruti. Es tracta de l’espai del torrent de l’Amigó, on la direcció del parc preveu tirar endavant un projecte de restauració per millorar les condicions de l’espai.

Els Reis Catòlics van encarregar el convent
El claustre del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, antic convent fundat el 1416 i situat a la Vall de Betlem, entre Santa Coloma i Badalona, és un dels símbols més importants d’art gòtic i per a aquells que el visiten una immersió dins d’una atmosfera màgica feta d’històries i anècdotes. De fet, els arcs de la galeria, que consta de dos pisos, custodien més de 60 escultures de mercants i monges i també retrats d’altres persones vinculades al monestir com Cristóbal Colon, Carles I, el filòsof Ramon Llull i els Reis Catòlics Ferran i Isabel, els qui es van encarregar de la construcció de nombroses obres al monestir declarat Monument Històric-Artístic d’Interès Nacional des de 1975. Un autèntic desconegut que espera ser descobert.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM