Qui generi més residus i els separi pitjor, pagarà més

Els colomencs només reciclen un 20% dels 370 quilos de residus que generen en un any i situen Santa Coloma de Gramenet com el municipi amb l’índex de reciclatge més baix de tot el territori metropolità. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) redueix l’import de la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) als municipis que més reciclen. Així vol potenciar la recollida selectiva.

La TMTR és una taxa que paguen els ciutadans i els negocis per finançar part dels 153 milions d’euros que costa el tractament sostenible de les deixalles. En la majoria dels municipis, està inclosa com un concepte en el rebut de l’aigua, i tot i ser una taxa força desconeguda, el conjunt de la ciutadania pot fer accions per reduir-ne l’import, que no és igual per a tothom.
L’AMB calcula la TMTR en funció dels residus que es generen en un municipi i el nivell de recollida selectiva. En el cas de Santa Coloma la taxa més habitual està al voltant dels 52 euros l’any per habitatge i any, molt similar a la mitjana metropolitana, que és d’uns 54.
Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, explica que “el tractament de residus requereix una estructura molt complexa per poder gestionar les deixalles i obtenir-ne recursos a través del reciclatge. La TMTR cobreix el 85% del cost”.
Si els habitants d’un municipi generen pocs residus i els separen bé, l’AMB ha d’invertir menys recursos en el tractament i la taxa pot ser menor. Per això, l’import de la TMTR pot variar des dels 20 euros de Torrelles de Llobregat als 70 de Cervelló.
En un municipi no tots els habitants paguen el mateix. El sistema de càlcul de la TMTR defineix quant ha de pagar un domicili i un comerç. L’escalat es fa a través del consum d’aigua perquè es considera que qui gasta més aigua té més capacitat adquisitiva, i per tant, genera més residus.

Com es pot reduir la TMTR
Un ciutadà pot considerar que la seva capacitat d’incidir en el cost de la TMTR és mínima. Per contrarestar aquest efecte hi ha bonificacions ambientals per l’ús de les deixalleries.
Per beneficiar-se’n cal demanar un carnet de deixalleries presentant un rebut recent de l’aigua. A partir d’aleshores, cada cop que utilitzi una deixalleria el ciutadà rebrà una bonificació sobre l’anualitat de la taxa de l’any següent. Com més ús, més descompte. Així, qui la fa servir la deixalleria dos cops en un any té un descompte d’un 1% i qui hi va més de 15 vegades pot arribar a acumular un descompte del 14%. En definitiva: qui separa i recicla més, paga menys.
La deixalleria de Santa Coloma està al quilòmetre 6 de la carretera de la Roca. També hi ha punts verds municipals al carrer Pirineus, al Parc dels Pins, i al carrer Almogàvers (Fundació Tallers). A més, una deixalleria mòbil recorre diferents barris del municipi tots els dissabtes.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure