Portes obertes: una mirada cap a la innovació educativa

04/04/2017 – Els centres escolars presenten els seus projectes als futurs alumnes.

Durant el passat mes de març, les escoles i els instituts de Santa Coloma han obert les portes per donar a conèixer els seus projectes educatius i mostrar les instal•lacions als alumnes que s’incorporaran a P3 i 1r d’ESO, així com també a aquells estudiants que han decidit canviar de centre escolar. Enguany, amb una campanya informativa que va comptar amb la participació de Miquel Essomba, Doctor en Pedagogia i expert en Educació Comunitària i Intercultural, i que va donar el tret de sortida al procés d’escolarització per al pròxim curs 2017-2018.

Nous temps

Amb més d’una vintena d’escoles públiques d’educació infantil i primària, 8 instituts d’educació secundària, també públics, i 8 centres concertats, l’oferta educativa de la ciutat esdevé més que interessant per a les famílies, les quals cada vegada més sovint s’interessen pels projectes educatius basats en metodologies engrescadores que potencien les aptituds dels fills, com ara el treball per projectes que treballen alguns centres escolars. Tant és l’interès suscitat que instituts, com el Ramon Berenguer IV, van oferir als pares una nova jornada de portes obertes, en la qual van poder conèixer de prop com apliquen aquesta dinàmica a 1r d’ESO. En el cas de l’educació infantil i primària, famílies d’alumnes ja escolaritzats a l’escola Riera Alta reconeixen estar contents amb aquest tipus d’estratègia didàctica, així com altres famílies d’estudiants del Lluís Millet i l’escola Tanit es mostren partidaris dels ambients i comunitats d’aprenentatge que ofereixen respectivament els centres.

Comunitat educativa

Al mateix temps, la comunitat educativa de Santa Coloma s’esforça constantment per oferir una educació de qualitat segons les necessitats educatives de l’alumnat. Des de renovats plans de convivència, a plans lectors per als diferents nivells, així com la incorporació dels escacs des de primària o la creació de grups cooperatius i desdoblaments per tal de millorar la competència i el domini de la llengua anglesa formen part del ventall de metodologies educatives que ofereixen els diferents centres colomencs.

Suport familiar

De la mateixa manera, cal fer ressò a la implicació de les famílies en les diverses activitats que promouen la interrelació dels alumnes fora de les aules; prova d’això és, entre d’altres, la bona acollida de la III trobada de corals de l’escola concertada, la creació de grups de ball com Mannekin, nascut al Puig Castellar com una activitat extraescolar, o l’ús que fan les famílies de les xarxes socials, cada vegada més presents.

Retallades

No obstant, les continues retallades dins l’àmbit de l’ensenyament provoquen que les escoles comptin amb menys personal per atendre a un alumnat cada vegada més nombrós i amb escassos recursos de caire administratiu des de les primeres etapes educatives.

Tant és així que dies abans de la publicació, per part d’El Periódico, del desviament de més de 81 milions d’euros assignats a les Escoles Bressol Municipals durant els anys 2012 i 2014, alcaldes de diversos municipis, entre ells l’alcaldessa de Santa Coloma, van demanar al Govern de la Generalitat que assumeixi els costos de l’etapa dels 0 als 3 anys, de la que en té competències exclusives, i que suposa als ajuntaments un cost de 1.600 euros per plaça. D’altra banda, l’aprovació de determinades lleis educatives, com la LOMQE, tampoc ajuda gaire als nivells superiors.

Pluralitat a l’aula

Amb tot, el fet que Santa Coloma sigui una ciutat multicultural a la pràctica esdevé també un factor força interessant per als alumnes, ja que tenen accés al coneixement de llengües i cultures que desconeixien fins ara. Per la seva ubicació, escoles, com ara Wagner o Rosselló Pòrcel, esdevenen exemple de com desenvolupar un projecte educatiu adient a les necessitats educatives de l’alumnat dels barris en els quals s’ubiquen.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM