L’operador elèctric públic Barcelona Energia il·luminarà l’Àrea Metropolitana l’any vinent

L’any vinent, les instal·lacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’il·luminaran amb l’energia de Barcelona Energia, operador elèctric metropolità. El mateix operador ja abasteix l’Ajuntament de Barcelona des del juliol. La iniciativa, habitual en altres grans metròpolis del món, ha de permetre a l’AMB complir amb els compromisos que s’ha marcat en el Pla Clima i Energia 2030.

L’empresa pública d’energia és una peça clau perquè l’AMB compleixi amb els compromisos del Pla Clima i Energia 2030, el full de ruta cap a la transició energètica de l’ens metropolità. Els propers anys, l’AMB vol que es redueixin les emissions fins a un 40% i impulsar la generació d’energia local i renovable per aconseguir més autosuficiència, seguint les directrius europees.
L’AMB fa temps que treballa en un nou model energètic basat en les renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació d’energia de proximitat. És un model que vol posar al centre la ciutadania i assegurar a tothom l’accés a l’energia. La creació d’un operador elèctric públic és l’eina que ha d’ajudar en aquesta transició energètica.
L’operador neix amb tres grans funcions. En primer lloc, subministrar l’energia a les instal·lacions de l’AMB i en un futur anar sumant els seus serveis cap a altres ajuntaments metropolitans. En segon lloc, assessorar sobre les tarifes i potències més adequades per a la ciutadania. I en tercer lloc, fomentar les energies renovables encarregant-se del manteniment d’instal·lacions fotovoltaiques i representant els productors d’energia solar al mercat elèctric.
Per dur a terme aquestes tasques, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona han aprofitat l’estructura de TERSA, una empresa pública dedicada bàsicament a la gestió dels residus de l’àrea metropolitana.
Aquesta empresa serà la comercialitzadora que a partir de l’any vinent oferirà el subministrament elèctric a les instal·lacions de l’AMB, als serveis públics que ofereix, a les seves concessionàries i també, progressivament a les 20.000 famílies que es calcula que podran acollir-se a l’energia pública.
En el cas de l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Energia ja està subministrant electricitat al consistori des de l’1 de juliol. Més endavant també podrà fer-ho de la resta de consistoris de la metròpolis.

– 70% Increment de la factura elèctrica a Espanya els últims 10 anys
– 2030 Horitzó del Pla Clima i Energia de l’AMB
– 2019 Any en què Barcelona Energia, operador elèctric metropolità, passarà a operar a tota la metròpolis

TERSA gestionarà l’operador públic

Per dur a terme la comercialització de l’energia, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona utilitzaran TERSA, una societat de l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona. La majoria de metròpolis del món tenen una companyia local de propietat pública que gestiona la distribució d’energia elèctrica a la ciutat. Malgrat que aquest tipus d’empreses són molt habituals en països com el Japó, el Canadà, els Estats Units i bona part d’Europa, a Espanya hi ha una legislació elèctrica que dona el monopoli de la distribució a la companyia amb més presència al territori.
Tot i això, el projecte té interès públic per dues raons. La primera és perquè afecta la comercialització d’energia per al consum propi de les administracions. La segona és perquè l’AMB crearà un coneixement que serà essencial per caminar cap a la transició energètica.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure