L’Hospital de l’Esperit Sant millora l’atenció al pacient crònic

19/1/2015 Aquest mes de gener ha entrat en funcionament el nou Hospital de Dia de Medicina Interna de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant, un servei que permetrà millorar l’atenció als pacients crònics que d’ara en endavant s’evitaran visites a urgències i reingressos innecessaris. El col·lectiu de crònics representen el 5% dels pacients de l’hospital colomenc.

La Fundació Hospital de l’Esperit Sant (FHES) ha posat en marxa l’Hospital de Dia de Medicina Interna amb l’objectiu de millorar l’atenció sanitària i social integral als pacients crònics complexos (PCC), en coordinació amb l’atenció primària del territori. Aquest nou dispositiu, que ha començat a funcionar aquest mes de gener, té l’objectiu d’atendre de la manera més àgil possible aquest tipus de malalts que requereixen un tractament ambulatori intensiu i precoç o bé un procés diagnòstic coordinat. Es tracta de pacients derivats pel seu metge o metgessa de referència de l’atenció primària o bé per l’especialista de l’atenció ambulatòria que retornen a la consulta d’aquests professionals un cop finalitza el procés específic d’atenció a l’Hospital de Dia de Medicina Interna.
El nou equipament disposa de personal mèdic i infermer gestor de casos de PCC. L’objectiu és oferir una atenció que millori el confort i qualitat de vida dels pacients crònics i minimitzar els riscos d’aquesta atenció, en un entorn menys dur com pot ser un servei d’urgències o una àrea d’hospitalització. En tractar-se d’un hospital de dia, els pacients romanen monitorats durant un temps no superior a les sis hores, després del qual poden deixar el centre i tornar al seu domicili.
Durant el segon semestre de l’any 2014, un 3,5% de les 35.650 urgències ateses al centre van ser de malalts crònics. A més, el 36% dels pacients que van ingressar procedents del servei d’urgències tenien una o diverses patologies cròniques. Es calcula que del total d’usuaris de la FHES, un 5% són crònics.
La coordinació territorial dels recursos implicats en l’atenció al pacient crònic respon a les recomanacions del Pla de salut 2011-2015 del Departament de Salut, que té en l’atenció a la cronicitat un dels seus eixos principals. Per fer-la possible, s’han reforçat els circuits i la comunicació amb l’atenció primària i la resta d’agents implicats per mitjà d’un protocol, que facilitarà la presa de decisions consensuades entre professionals, pacients, familiars i cuidadors.
La posada en marxa de l’Hospital de Dia de Medicina Interna va acompanyada de l’elaboració d’un protocol de coordinació entre tots els agents del territori per a una atenció racional dels pacients crònics complexos (PCC) i amb una malaltia crònica complexa (MCC). El protocol defineix les tasques que pertoquen a cadascun dels nivells assistencials durant el procés i com ha de ser la comunicació entre ells, perquè d’aquesta manera el pacient en surti més beneficiat i rebi una atenció més confortable. El procediment té en compte que el pacient pot ser atès per múltiples professionals, tant de l’atenció primària com de l’especialitzada i l’hospitalària, amb el suport d’altres dispositius com el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) o residències sociosanitàries.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM