“L’esport mai t’ha de fer renunciar a la formació”

10/12/2015 – Rafa López, Pablo Del Moral i Alfonso Prieto alternen el futbol sala professional amb la vida acadèmica.

No és vostè massa intel·ligent per ser futbolista? Aquesta pregunta, tacada de pur humor britànic i formulada en to d’elogi, és, sens dubte, la més curiosa que Juan Mata ha hagut de respondre al llarg de la seva carrera. En aquell moment (2011), l’asturià defensava la samarreta del Chelsea i a la premsa de Londres li va sorprendre el fet que un jugador professional pogués conviure amb eficàcia entre dos oceans difícils de convergir: l’esport de primer nivell i els estudis universitaris (INEF i Marketing).

A Europa, durant molts anys, poder associar la figura de l’esportista d’elit amb la formació superior es convertí en una quimera; en un fenomen inusual. L’exponencial volum de negoci de les mateixes disciplines esportives actuaria com a trampolí per potenciar que centenars de milers de joves s’allunyessin de la realitat ‘terrenal’, passant a viure dins d’una bombolla de confort efímera i basada en el capital.

A Santa Coloma, ciutat humil amb clubs i esportistes modestos, els salts a l’estrellat al més pur estil Messi són quelcom poc visible. El Catgas Energia, entitat de referència al municipi, exemplifica de forma nítida com l’esport professional i la formació acadèmica estan establint lligams cada cop més estrets.

Aquesta temporada, tres jugadors del Catgas – Rafa López, Pablo Del Moral i Alfonso Prieto – compaginen el futbol sala amb els estudis universitaris i dos d’ells fins i tot han estat becats per la Lliga Nacional (LNFS). “Projectes com aquest van bé per valorar el paper que té la formació. Si no disposem de cap eina més a banda del futbol sala, el nostre futur laboral es pot complicar”, assegurava Rafa López (26 anys), diplomat en Magisteri i cursant un grau en Psicologia.

El jugador andalús comparteix pis amb Pablo Del Moral (23), estudiant d’Enginyeria Industrial d’Energies, i Alfonso Prieto (26), llicenciat en ADE i actualment cursant un Màster en Gestió d’Empreses Esportives. Tots tres configuren la tripleta universitària del FS Garcia i donen un gran valor al fet de competir a l’elit i estudiar a la vegada.

“Crec que per l’esport és molt beneficiós tenir la ment activa fent altres coses. Per estudiar, l’esport sempre és una bona via d’evasió”, afirmava Pablo Del Moral, el qual encara recorda l’odissea que ha hagut de superar per tal de poder traslladar el seu expedient acadèmic a mesura que canviava d’equip. “Vaig començar a la Rey Juan Carlos de Madrid i després a la Politècnica de Cartagena, però el club on jugava va desaparèixer. Durant la meva estada a Portugal, vaig estudiar a través de la UNED”, relatava el futbolista de Móstoles.

En el cas de Prieto, “els pares i un company d’equip que feia una carrera” foren els principals impulsors per aconseguir que el porter mai deixés de formar-se malgrat convertir-se en professional. La seva incorporació al Catgas Energia li ha servit per observar de ben a prop alguns dels elements que treballa en el Màster de Gestió d’Empreses Esportives. “Crec que ser el degà de la lliga li ha permès acumular experiència i anar professionalitzant el club. Això li ha donat un cert avantatge competitiu. Té totes les parcel·les perfectament diferenciades i és un dels clubs més professionals on he estat”, reconeixia l’ex del Jaén.

Precisament, la manca de formació superior de molts dirigents ha dut el futbol sala a una situació delicada, sobretot després de l’esclat de la crisi econòmica global. “En molts casos aquests dirigents no tenen la formació idònia. Els clubs han viscut molt dels patrocinadors principals i no han sembrat arrels per poder sobreviure sense els ajuts externs d’organismes públics. Penso que això és el que hauria de canviar”, valorava el porter del FS Garcia.

Els tres jugadors del Catgas se senten afortunats de pertànyer a una institució “modèlica” a l’hora de “complir les promeses que fa”, i més tenint en compte que molts dels seus companys a la LNFS es veuen obligats a treballar fora del futbol per poder viure amb dignitat. “El futbol sala no t’aporta diners suficients per viure tota la vida. En aquest sentit, la formació és bàsica i l’esport no t’ha d’obligar a renunciar-hi”, reivindicava Pablo Del Moral en la conversa mantinguda amb aquest diari al pis del barri del Fondo on viu.

Segons Rafa López, “per aconseguir que els nens i nenes es desenvolupin totalment és molt important la preparació dels pares i dels seus entrenadors”. “A nosaltres ens poden veure com a miralls pel fet de ser futbolistes, però qui ha d’inculcar la rutina d’estudi és la família”, argumentava el futbolista de Priego.

A tots tres, el procés d’ascens cap al professionalisme els ha ajudat a ser més forts mentalment, circumstància que els ha permès gestionar millor els estudis. “Amb el pas dels anys, els nervis desapareixen. Viure la pressió en un partit de primer nivell t’ajuda afrontar les altres coses amb més relaxació”, aportava Prieto. Sembla evident, doncs, que viure del futbol no t’ha de fer dir ‘no’ a allò que et pot fer créixer: el coneixement.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure