Les jornades del 8 de març destacaran la manca de drets i oportunitats de les dones al segle XXI

Avui dia 1 de març es dóna inici a les Jornades de les Dones 2016 a Santa Coloma. Ens trobem en un moment en què la desigualtat entre dones i homes no és un tema ni molt menys resolt. el dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona, es recorda la lluita de la dona per la seva participació, en peu d’igualtat amb l’home, en la societat i en el seu desenvolupament íntegre com a persona.

La desigualtat a l’accés, tipus de feina i promoció laboral és un dels problemes més greus que pateixen les dones en aquest segle. Fa uns dies, una oferta de feina a un nou forn de la ciutat va evidenciar la situació actual especialment de les dones aturades a Santa Coloma. Poques vegades una oferta de feina havia tingut un impacte així a la nostra ciutat. El passat 15 de febrer vam ser testimonis de com una oferta de feina a un forn de pa provocà un allau de sol·licituds i de currículums esperant a ser tinguts en compte. Unes dues hores i mitja van haver d’esperar les persones que volíen accedir a lliurar el currículum al nou Macxipan de l’Avinguda Santa Coloma. Un cartell amb la oferta penjat per uns dies i la seva difusió a través de les xarxes socials de la ciutat va provocar que una llarga cua es presentés a les portes del forn el dilluns de la convocatòria. L’empresa va rebre un total de 130 currículums, entre els quals ja s’ha fet una selecció de 6 persones que actualment es troben fent les habituals formacions de l’empresa.

L’impacte de la crisi
Aquesta bona notícia per als aturats de la ciutat és un oasi en mig d’una crua realitat. Els polítics expliquen que en els darrers mesos es succeeix un augment de l’ocupació, però moments com el viscut dilluns a Santa Coloma ens diuen tot el contrari. El decurs de la crisi del 2008 al 2012 ha comportat un augment significatiu del percentatge d’homes i de dones en situació de risc de pobresa. Actualment el risc de pobresa afecta 1 de cada 5 persones a Catalunya.

La realitat és que l’ocupació actual és de pitjor qualitat i en pitjors condicions. Una de cada cinc persones actives és a l’atur, i l’atur entre la població jove de 16 a 19 anys que busca feina i no la troba és alarmant: un 65,7% per a homes i un 56,1% per a dones. I quan parlem de la creació d’ocupació per a les dones podem dir que aquesta és precària, inestable, parcial i més mal pagada que en el cas dels homes.

La bretxa salarial
La desigualtat salarial entre homes i dones és present a tots els grups d’edat. Segons la Secretaria de la Dona i Cohesió Social de CCOO les dones cobren 6.900 € de mitjana menys que els homes (salari brut anual). La diferència anual en euros salari/hora entre homes i dones és de 3,21€ menys per les dones. A més, el valor dels complements salarials voluntaris dels homes duplica al de les dones. La bretxa a les pensions també és substancial. Del conjunt de pensions, les dones cobren de mitjana 479 € menys que els homes, que cobren 536 € de pensió mitjana.

Desigualtat en el temps de treball
Segons l’Enquesta Catalana d’Usos del Temps existeix una gran desigualtat entre les dones i els homes en el usos del temps. Les diferències en la dedicació al treball domèstic i familiar és superior al temps dedicat al treball remunerat, i la càrrega total és superior en les dones que en els homes. La reducció de jornada per cura de persones dependents és exercida quasi exclusivament per les dones. Les excedències per cura de filles i fills és del 96,22% de dones. El 54,9% de les dones assalariades a Catalunya estan exposades a la doble presència, és a dir, que més de la meitat han de respondre al treball assalariat i al domèstic/familiar. Aquesta doble presència està identificada com a risc psicosocial que afecta la salut de les dones.

Segregació ocupacional
Com des de fa dècades, es continua utilitzant un llenguatge en femení o masculí per designar determinats llocs de treball i fer una diferenciació entre les tasques a realitzar per cada sexe. Són categories professionals feminitzades o masculinitzades: la ocupació a la indústria, construcció, comerç de vehicles i transport són ocupacions majoritàriament masculines. I la ocupació al comerç, educació, activitats sanitàries, atenció a les persones, serveis… són ocupacions majoritàriament femenines. Actualment s’estudia com les masculinitzades tenen accés a diferents plusos, complements, primes o incentius. En el cas dels homes, ocupen en gran part els càrrecs de director i gerent, tècnics i personal qualificat mentre que les dones ocupen llocs administratius, tasques d’oficina, serveis i ocupacions elementals.

Barreres a la promoció
Les dones es troben amb murs, escales, laberints… i barreres de tots tipus per accedir a llocs de lideratge a les empreses. Sembla que els llocs de responsabilitat són reservats per als homes i per sistema així s’estén a través de mitjans de comunicació i entre el públic en general.

22 de febrer DIA PER LA IGUALTAT SALARIAL
El dilluns 22 de febrer es va celebrar el Dia Europeu per la Igualtat Salarial. CCOO aprofità la data per demanar combatre la bretxa salarial entre homes i dones. Segons les dades de la darrera enquesta d’estructura salarial publicada al 2015 (amb dades de l’any 2013), la bretxa va augmentant: les treballadores a Europa guanyen un 17% menys que els homes: és a dir, dos mesos l’any els treballen gratis. El salari brut anual de les dones és de mitjana una quarta part inferior al dels homes. Tenen els salaris més baixos a qualsevol sector: industrial (19,28%), construcció (14,96%), serveis (24,39%)… una situació insostenible que cal combatre quant abans amb polítiques actives, mesures i plans d’igualtat.

Jornades de les dones 2016
Avui dia 1 de març a les 18h al Museu Torre Balldovina, es celebra la inauguració de les Jornades de les Dones 2016. Enguany, les Jornades de les Dones es dedicaran especialment a fer denúncia de les situacions de violència, amb fins d’explotació sexual, que pateixen molts infants i dones arreu del món.

A aquest enllaç podreu accedir a tots els actes entorn al dia 8 de març a la ciutat de Santa Coloma, Dia Internacional de la Dona: http://www.gramenet.cat/temes/amb-les-persones/igualtat-de-genere/jornades-de-les-dones-2016/

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure