Les escoles d’adults han format més de 33.000 persones des del 1994

Santa Coloma de Gramenet compta amb dos centres de formació d’adults (CFA Singuerlín i CFA Fondo) que des de la seva creació han estat cabdals al municipi.
En els darrers 25 anys, s’hi han matriculat més de 33.000 persones, que hi han trobat una segona oportunitat per accedir a l’educació i a la cultura.
El ventall formatiu és ampli: pot interessar tant a qui necessita iniciar-se o avançar en les dues llengües oficials (català i castellà) o a qui no ha tingut una escolarització satisfactòria i vol adquirir els coneixements bàsics, com a qui requereix millorar en competències (anglès o informàtica) exigides pel mercat laboral, i també, a qui vol reenganxar-se a la universitat o a la formació professional.
La formació és presencial i l’alumnat compta des de l’inici amb assessorament, orientació i elaboració d’itineraris personalitzats. «Sol passar que els alumnes que comencen uns estudis se n’assabenten d’altres cursos del centre que finalment els ajuden a enriquir el seu perfil», explica Joan Mata, director del CFA Singuerlín, que ressalta el clima de convivència intergeneracional i intercultural de les escoles d’adults actuals.
Amb la implantació del graduat en educació secundària (GES) a les escoles d’adults, ara fa 20 anys, el perfil de l’alumnat es va diversificar i el ventall d’edats s’hi va ampliar. Per commemorar els 20 anys del GES, el CFA Fondo va fer una celebració el passat 14 de juny al Centre Mas Fonollar.

L’educació, eina de transformació social
Després de la dictadura, va ressorgir la idea que la formació d’adults i l’accés a la cultura era un dret i una eina de transformació i justícia social. Santa Coloma no se’n quedà al marge i creà al curs 1977-78 els anomenats Cercles d’Educació d’Adults —dotats amb 6 mestres—, al Cercle Social Santa Rosa i al de les Oliveres; al 1982, s’hi va sumar també el Cercle Beethoven.
Aquest moviment va néixer des de baix, impulsat pel veïnat, mestres i organitzacions d’esquerres. Durant els primers anys, la tasca docent es va centrar en l’alfabetització, les titulacions de certificat i de graduat escolar i en la realització de tallers.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure