L’empresari de Limasa reconeix suborns a Bartomeu Muñoz

16/03/2017 – Mentre que l’exalcalde de Santa Coloma nega haver-se enriquit i utilitzar el consistori per beneficiar a altres.

Després de vuit anys d’espera, el judici del cas Pretòria per corrupció urbanística a Santa Coloma, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres va arrancar aquest dilluns, 13 de març, a l’Audiència Nacional amb 11 acusats a la banqueta, entre ells l’exalcalde PSC, Bartomeu Muñoz. El colomenc s’enfronta a una pena de sis anys i deu mesos de presó sota l’acusació d’haver-se lucrat de 1,72 milions d’euros en l’Operació Pallaresa-Cúbics.

Durant la primera jornada es va posar en relleu les diferents estratègies de defensa. Mentre que Muñoz ha insistit a reclamar l’anul·lació de les escoltades telefòniques –que va declarar legals la mateixa Audiència Nacional en gener del 2011-, l’exconseller convergent d’Economia, Macià Alavedra; l’exdiputat socialista, Luis Andrés García (Luigi), i l’exsecretari convergent de Presidència Lluís Prenafeta, arribaven a un pacte amb la Fiscalia per rebaixar la pena.

Els advocats, de l’exalcalde de Santa Coloma i de Luigi, s’han oposat a què s’incorporin les conversacions telefòniques al·legant un hipotètic menyscapte dels drets fonamentals i una suposada invasió injustificada de la intimitat dels acusats. Les punxades telefòniques es van realitzar en el despatx d’Alcaldia de Santa Coloma per ordre del llavors magistrat Baltasar Garzón.

De les conversacions gravades durant la investigació, cal destacar una en què Luigi es dirigeix a Muñoz dient: “Cal fer-la fora. Qui cony s’ha pensat que és, aquesta puta interventora?” en referència a la funcionària Maite Carol, qui seria posteriorment acomiadada. Carol firmava informes negatius davant les sospites de la trama de corrupció.

Bartomeu Muñoz nega haver-se enriquit

“Mai he utilitzat l’ajuntament per manipular un concurs i tampoc he tingut empresaris del meu entorn”, ha assegurat l’exalcalde colomenc en la segona jornada del judici celebrat aquest dimarts 14 de març; negant així que es valgués del seu càrrec per manipular concursos públics ni que tingués o permetés a ningú obtenir “cap benefici” de les adjudicacions que atorgava l’ajuntament.

A més, Muñoz ha volgut deixar clar que el consistori el dirigia “l’alcalde i els seus regidors”, desmentint d’aquesta manera que el presumpte ‘aconseguidor’ de la trama, Luigi, influís o exercís cap funció a l’ajuntament: “El senyor Luís Andrés García mai ha tingut cap paper a l’Ajuntament de Santa Coloma”.

Suborns a l’exalcalde

Per la seva part, el propietari de l’empresa de serveis de neteja Limasa, Manuel Carrillo, ha reconegut aquest dimecres, 15 de març, suborns per a què el consistori colomenc de Muñoz li adjudiqués, el contracte per a la neteja d’edificis municipals i escoles públiques.

En aquest sentit, Carrillo explica que va modificar les condicions de la seva oferta, a petició del mateix exalcalde, per poder guanyar punys respecte a l’empresa que havia quedat en primer lloc. A més, l’empresari reconeix que va pagar uns 6.480 euros en metàl·lic a Bartomeu Muñoz per mantenir la seva relació amb l’ajuntament, i també va accedir, a requeriment de l’exalcalde, el patrocini d’un equip de futbol sala.

Després d’aquestes confessions, la Fiscalia modificarà l’informe de conclusions i podria substituir l’entrada de presó de sis mesos per una multa de 7.200 euros per a l’empresari Carillo, una quantitat que se sumaria als 12.480 euros ja citats.

“Ni una paraula a ningú”

“Ho tens més cru que l’hòstia. Està arreglat i liquidat. Ni una paraula a ningú”, és part de l’extracte de la conversació telefònica que s’atribueix a Muñoz, el qual demana que l’acord “quedi així” al que Carillo agraeix “moltíssim” els fets perquè “estava molt preocupat” amb l’operativa.

L’informe de la Fiscalia recull com l’exalcalde va expressar a la directora de l’Àrea de Serveis Territorials, Gemma Fernández, “el seu interès” en què l’informe que hauria de redactar fos favorable a Limasa, malgrat que ella era partidària de recolzar a una altra empresa que reunia més requisits. Finalment, el contracte es va publicar al BOE l’1 de febrer del 2009.

En la seva intervenció, Bartomeu Muñoz ha justificat que es modificaran els contractes inicials de l’operació Pallaresa-Cúblics –aprovada pel consistori en 2001 per a la creació d’un centre comercial, un hotel i habitatges- com a requisit necessari per a què tirés endavant el projecte. També, l’exalcalde ha afirmat també que el projecte va estar aturar entre 2001 i 2003, perquè era “absolutament imprescindible” modificat el pla general metropolità. Anys després, en 2009, es va produir una altra modificació que implicava la disminució d’estrelles de l’hotel que es va construir a la zona i la topologia d’habitatges per a què passessin a ser de lloguer i no només de compra.

45 milions d’euros

Es calcula que la seva xarxa, que va operar entre 2001 i 2009, va poder defraudar uns 45 milions d’euros als tres ajuntaments barcelonins en tres operacions diferents, entre els quals es destaca la de Santa Coloma. Sent Manuela de Madre (PSC) l’alcaldessa, en 2002, es va subhastar un solar públic per 12 milions d’euros. Dos anys més tard, ho va comprar una altra societat. Ja amb Bartomeu Muñoz a l’alcaldia en 2005, es va produir una modificació dels usos del pla urbanístic. El resultat era la disminució de superfície comercial i la dedicada a habitatge protegit a canvi de destinar-la a habitatge lliure. El promotor rebia llavors un benefici molt més alt. Segons l’auto d’obertura del judici oral, per la modificació dels plans urbanístics es van obtenir 18,3 milions d’euros.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM