L’Ajuntament estudia crear una moneda local

12/12/2014 El model a seguir i que Parlon confia que reeixi és el que funciona a la ciutat de Bristol, amb la Bristol Pound.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha començat a estudiar la possibilitat de crear una moneda local, de moment sense nom, com a mesura per incentivar l’economia del territori atès que només es podria gastar dins els límits geogràfics del municipi. El model a seguir i que el consistori estudia amb atenció és el de la ciutat de Bristol, on circula la Bristol Pound. Abans de prendre una decisió, el consistori colomenc vol tenir clar quants dels diners que s’inverteixen des de l’Ajuntament en forma de sous o de subvencions es queden a la ciutat, i quants van fora. Amb aquest objectiu s’ha publicat la segona edició de l’estudi Multiplicador Local 3 (LM3), impulsat per l’Ajuntament, amb la col•laboració de la Diputació de Barcelona i fons europeus.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha anunciat les primeres conclusions d’aquest treball: dels diners que reben les entitats locals provinents de les subvencions municipals, el 29,12% reinverteix en la ciutat. La resta es gasta fora i ara es mira d’esbrinar quins són els motius d’aquesta fuita. L’any passat, l’Ajuntament va concedir 626.000 euros en subvencions. D’aquests, uns 182.000 euros es van gastar a Santa Coloma. L’estudi s’ha ampliat als treballadors municipals, però l’Ajuntament no ha fet públic on es gasta el personal els seus diners.

L’Ajuntament mirarà d’esbrinar les causes de la fuita dels diners que no es gasten a Santa Coloma, com per exemple si les necessitats que tenen les entitats queden cobertes amb l’oferta que s’ofereix al municipi, o si aquesta existeix però no és prou satisfactòria. O simplement és desconeguda. L’objectiu d’aquesta iniciativa seria que el govern local, les petites i mitjanes empreses i els consumidors colomencs poguessin realitzar despeses a través d’un sistema de pagament digital propi que estimulés el creixement econòmic i la creació d’ocupació a Santa Coloma de Gramenet. El govern municipal no està encara en condicions de saber si la nova moneda local anirà endavant atès que encara s’ha d’ampliar l’estudi que s’ha fet públic i entrar en nous detalls. El més important, si els colomencs estan disposats a utilitzar la nova divisa.

L’alcaldessa de Santa Coloma, la socialista Núria Parlon, s’ha mostrat confiada que la moneda acabarà cristal•litzant a la ciutat i que, a més a més, serà un èxit. Actualment, ni a Catalunya ni a l’Estat Espanyol existeix una experiència d’aquestes característiques, segons va assegurar Parlon durant la presentació de la iniciativa. L’estudi al complet es pot consultar a www.grameco-merc.com.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM