La Serra d’en Mena, exemple i referent en cohesió social

21/07/2016 – Els barris Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa avancen amb el projecte ICI.

El projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) es va iniciar al juliol de 2014 a Santa Coloma de Gramenet. La ciutat és un dels 38 municipis espanyols a on el projecte de l’Obra Social de La Caixa està en marxa, congestionat entre l’Ajuntament i la Fundació Privada Integramenet.

L’objectiu és desenvolupar un procés comunitari intercultural a la Serra d’en Mena, amb perspectiva de territori i la implicació de tots els factors que incideixen en el dia a dia a aquests barris: institucions, ciutadania i recursos tècnics. El treball i la implicació de totes les parts en el procés, ha desembocat en el primer document de treball de la programació comunitària, que treballarà a partir del setembre “el com es desenvoluparan els objectius establerts entre tots.

Primera trobada
A la primera Trobada Comunitària, celebrada el 13 de maig a l’escola Miguel de Unamuno, es va fer un primer balanç dels dos anys del projecte ICI a la ciutat, i es va presentar la Monografia Comunitària, amb una visió general (territori, població, activitat econòmica, habitatge, administració, educació, salut, participació ciutadana, cultura, esport…) i conjunta de la realitat del territori, i dels reptes socials que es plantejaven segons avançava el procés. L’esperit comunitari de la Serra d’en Mena ja va quedar demostrat. Llavors es van presentar els primers resultats del diagnòstic de la Monografia Comunitària i els principals problemes a on es plantejaven concentrar els esforços, resolent que “la igualtat d’oportunitats en la infància, l’adolescència i la joventut és el repte número u” per a la gent dels barris. Aquell va ser el primer pas de l’etapa del procés participatiu de la Programació Comunitària, a on s’inclourien les propostes aportades entre totes les parts.

Ara, el passat dia 14 de juliol va tenir lloc la segona Trobada Comunitària de la Serra d’en Mena a la Biblioteca del Fondo, en què es presentà el “nus crític” identificat.

Programació comunitària
El passat dia 14 es va presentar la Programació Comunitària, un document obert a les aportacions de tothom, fruit de les reunions i la dura feina dels veïns i tècnics del Projecte ICI, vinguts de tots els sectors implicats: educació, salut, esports, participació ciutadana… Fet imprescindible per a l’eficiència del projecte. El coordinador del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, Martín Miralles, va expressar la seva satisfacció per l’èxit en la participació i implicació de totes les parts en el projecte “creo en los milagros, hemos conseguido la energía suficiente para decidir y diseñar nuestro futuro”, demostrat en el fet que un 14 de juliol la sala de la Biblioteca del Fondo estigués plena de gom a gom. L’Ivan Alvarado, de la direcció tècnica del Projecte ICI ha reivindicat el treball col•lectiu i col•laboratiu portat a terme “en un temps de paràlisi política i social com l’actual”. La Programació Comunitària girarà al voltant de tres eixos d’actuació: Barris Saludables, Comunitat Educadora i Convivència i Cohesió Social. A partir de tots tres es promouran la igualtat d’oportunitats, el benestar i la cohesió social als barris de la Serra d’en Mena.

A la sessió es va destacar la importància de tenir coneixement de les característiques de cada cultura i de les seves circumstàncies socials, de la implicació dels professionals sanitaris, de que tots els àmbits d’actuació comparteixin les seves experiències, de la rellevància de l’esport com a estil de vida saludable i dels espais públics com a llocs d’integració, entre d’altres.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM