La recuperació del Besòs converteix el parc en paradís pels senglars

04/04/2017 – Els porcs salvatges es multipliquen a la serra de Marina i se senten segurs al riu.

L’aparició de senglars a la llera del riu Besòs és cada cop més habitual. Els animals comparteixen amb naturalitat el parc fluvial del Besòs amb ciclistes, corredors i gent que hi passeja. Darrerament, alguns s’han aventurat més enllà i, en arribar al tram fi-nal del riu, han seguit el recorregut de la via de tren en direcció cap a Badalona. El fet de trobar senglars a tocar del riu comença a preocupar els municipis de l’entorn, que han impulsat la redacció d’un nou pla de gestió integral del parc fluvial del Besòs que agiliti la retirada d’aquests animals quan es trobin a la zona.

El Punt Avui informa que el pla, que elabora el Consorci del Besòs, es troba ja en la darrera fase de redacció. Nou senglars per km² és la densitat del parc de la Serralada de Marina, una xifra que ha anat incrementant-se.

Porcs vietnamites

El 7 de març passat, un grup de set animals va arribar des del tram final del riu a l’aparcament de Marina Besòs, a Sant Adrià. Es tractava d’exemplars encreuats amb porcs vietnamites, que es reconeixen per les clapes al pelatge i per la seva acti tud poc espantadissa quan tenen persones al voltant.

Alertats per la situació i per l’actitud desafiant dels animals, l’Ajuntament de Sant Adrià va reclamar l’actuació d’especialistes per retirar-los, tal com explica la regidora de Territori, Ruth Soto. Se’n van poder capturar cinc, però n’hi ha dos que encara viuen a la zona de canyissar del tram final del riu, amb el perill que això comporta per a la resta d’espècies i per preservar la biodiversitat. “No volem que la població de senglars en aquest espai augmenti, perquè pot generar un problema de seguretat pública”, hi afegeix Soto, que explica que, anteriorment, ja s’havien retirat altres senglars de la via del tren “per evitar accidents”.

Els senglars que baixen al riu procedeixen en part de la serralada de Marina, un espai natural on la presència d’aquesta espècie ha anat creixent i la densitat arriba ja a nou senglars per quilòmetre quadrat, segons el programa de seguiment que recull les dades aportades pels caçadors. Mireia Vila, biòloga del parc de la Serralada de Marina, explica que l’absència d’amenaces a l’entorn del riu i el fet que s’hagi convertit en un corredor biològic encoratja els animals a fer-hi via per trobar menjar. El fet que la temporada de caça s’estigui acabant i que, durant aquest darrer tram, els caçadors surtin menys i no disparin a les femelles prenyades provoca el creixement del nombre de senglars. També ho fa que n’hi ha molts encreuats amb porcs vietnamites domèstics que han estat abandonats i són més prolífics a l’hora de criar.

Morir a la via del tren

La darrera aventura d’un grup de senglars va acabar en tragèdia quan, dissabte de la setmana passada, el tren va envestir i va provocar la mort de tres animals, que havien arribat fins al barri del Progrés de Badalona seguint les vies del tren. No va ser fins dimecres que els operaris d’una empresa especialitzada van reco llir els animals morts, que van quedar abandonats a tocar de les vies en una zona propera a un centre escolar. La manca de coordinació entre Adif, entitat responsable de mantenir neta la via del tren, i l’Ajuntament de Badalona va allargar la presència de les restes d’animals en procés de descomposició a la vista de tothom que travessava la via per un port elevat proper a la zona.

Adif reconeix que és la seva responsabilitat, però s’excusa amb el fet que no disposa de cap unitat especialitzada en la retirada d’animals morts. Per això, asseguren, era més lògic que se’n fes càrrec l’Ajuntament a través d’una empresa especialitzada subcontractada per l’empresa que fa la neteja de la via pública. Adif manté que, un cop rebin la factura del servei, l’abonaran. La proliferació de deixalles a les vies és una de les causes de l’arribada de senglars, a la recerca de menjar.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM