La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, visita el Refugi de Bioversitat del Besòs

S’inverteixen gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, acompanyada per l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha visitat el Refugi de Biodiversitat, en el marc del projecte de renaturalització del riu Besòs. Les obres de la Fase 1 del Refugi van finalitzar a inicis de 2023 i la Junta de Govern local va aprovar inicialment el projecte executiu d’obres de la Fase 2 el passat 20 de febrer, amb un pressupost de 2.707.986 euros (IVA inclòs).

La ministra Teresa Ribera ha definit el projecte de renaturalització del Besòs com «un exemple d’èxit en el pla nacional de recuperació i renaturalització d’espais urbans en què es busca construir connectors de biodiversitat». «Comprovem com la natura va conquerint aquest nou espai, les espècies van recuperant presència al territori, i tot això positiva l’ànim de la ciutadania, de les veïnes i els veïns de Santa Coloma, que és una ciutat que s’identifica amb un riu viu, amb ecosistemes vius», ha afegit.

El Refugi de Biodiversitat compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

La Fase 2, una realitat

A la 2a fase s’establiran connectors ecològics entre el riu, el parc de Can Zam i la Serralada de Marina, i s’executaran actuacions sobre el mur del curs fluvial per promoure la biodiversitat. Es crearà una infraestructura blava, basses amb l’aprofitament de l’aigua del Rec Comtal i connectades amb el curs fluvial. També es crearà una Illa de Biodiversitat i es plantaran més de 17.000 arbres, arbustos i espècies herbàcies.

Les obres començaran a l’estiu i duraran any amb el finançament del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic mitjançant fons europeus Next Generation.

Final d’obres cap a 2026

La Fase 3 i darrere s’iniciarà el 2025 amb un pressupost previst d’1 milió d’euros, finançat al 50% entre l’Ajuntament i l’AMB. Les principals accions previstes són la generació de prats fluvials al marge esquerre, riu avall de Can Zam; l’adequació dels usos del riu per a la coexistència amb la fauna i flora i el foment de la biodiversitat; la implantació d’un gran connector ecològic entre la Serra de Marina i el riu mitjançant el Torrent del Bosc Llarg; i la creació de diversos punts d’observació de fauna. La Fase 3 té un pressupost d’1 milió d’euros. La inversión total del projecte és de quasi 6 milions d’euros.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure