La Festa Major té més color colomenc que mai

Ja és aquí la festa més esperada de l’any. En aquesta ocasió, l’ajuntament es gastarà poc més de 300.000 euros en les 114 activitats: 22 proves esportives, 38 actuacions musicals, 21 activitats infantils, 16 activitats tradicionals i cinc exposicions. La regidora del ram, Petry Jiménez, té la idea de convertir Santa Coloma en un gran escenari (veure l’entrevista de la Contraportada). Sosté que el 90% dels actes dels dies 4, 5, 6 i 7 els munten entitats i grups de Santa Coloma.

Més escenaris
El programa de festes s’ha fet amb l’esquema dels últims anys. La regidoria de Cultura considera que és un model d’èxit i, per tant, que no cal canviarlo. Però, als escenaris de les places de la Vila i Rellotge, i Parc Europa, s’afegeixen el del Mas Fonollar i el de la Fira d’Entitats; és a dir, cinc en total. Al Mas Fonollar es concentraran la major part dels actes infantils i juvenils, tantes vegades reclamats. L’esquema de festa es sustenta en cinc o sis figures de la música o la comèdia, que atrauen molt de públic, i després el programa es completa amb el talent local: conjunts, cantants, companyies de teatre, castellers, batukades … De manera que la festa té més color colomenc que mai.
Enguany les estrelles són Mojinos Escozios, que obren la festa, i Celtas Cortos, que la tanquen, i també altres arribats de fora: Disc Route M80 i Columpio Asesino, i Orelles de Xocolata (Sensacional pop infantil), Ana Morgade, i Les Anxovetes.I enmig dels cracs hi ha una llista interminable d’artistes locals, que serien la pinya d’un castell de 3 de 9. Sense ells la festa faria llenya.

Sabor colomenc
Està Rojas, que ja parla de tu a alguns dels grans, i estan altres artistes que lluiten per arribar ben lluny com els cinc cantautors colomencs -Ogayar, Ladera, Fernández, Vilches, Lozano- que s’han unit per oferir el concert ‘Hoy por ti, mañana por vosotros’. També estan grups tan consolidats i estimats com els havaneros de Vela Llatina.
A la pinya de la festa hi seran els nois de Retumbatú, que estrenen nova imatge i espectacle, i que són una part de l’ànima de les celebracions, com ho són els castellers (els de Santa Coloma compleixen 30 anys), o les Bruixes i els Diables, els bastoners o els de la Casa d’Aragó, els gegants i els capgrossos, i Els trabucaires i Els Coloristes, i els atletes -l’atletisme colomenc compleix 50 anys-, i les mil entitats (considereu-vos totes nomenades) que alimenten Santa Coloma durant tot l’any. Sense ells la festa no valdria un cèntim, i la ciutat, tampoc.
Són l’ànima de la festa, com ho són les 80.000 persones que s’apoderaran del carrer aquests quatre dies de Festa Major. No hi ha un càlcul precís de participants, però la mateixa regidora Petry Jiménez diu que la xifra por ser fins i tot baixa. Aquestes persones potser visitaran també l’exposició sobre els 100 anys d’Església Major que hi haurà al Museu o la dels 25 d’anys de Can Sisteré -amb 37 artistes-, o la Fira d’Entitats -amb entitats i partits-, que aquest any -el tercer després de la seva recuperació- augmenta el seu protagonisme en disposar d’escenari i programacions pròpies. Són colomenques i colomencs que ompliran la festa oficial i també les Festes Alternatives, que se situen al costat de l’espai de les entitats, a Can Zam.

La FMA
Aquest any, les Alternatives adquireixen un major protagonisme en comptar amb l’últim concert que donaran junts els ‘megacracs’ de Los Barrankillos, que es separen de manera cordial. També estan Valentín Wallace i el seu amic Juanito Piquete. Fa 15 anys que celebren la lluita, destaquen en els seus cartells. Els organitzadors (Festes Alternatives de Gramenet del Besòs) són Ateneu Popular Julia Romera, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Gramenet i Ca la Sisqueta, que també mantenen l’estructura dels últims anys. Faran l’arròs popular i actes reivindicatius com el joc d’aigua contra la llei Wert, i molt més. Trobaran un repàs als programes d’actes en les pàgines següents. ¡Bona Festa Major!

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure