La família del trail

11/10/2016 – Ens reunim amb part de la directiva del Running Vigía per conèixer quin projecte esportiu i social executa el club a la ciutat.

L’octubre del 2012, un grup d’amics amb autèntica devoció per córrer per la muntanya decidirien embarcar-se en una aventura especial: la creació d’un club esportiu dedicat al trail running. D’aquesta manera, el Running Vigía obria les seves portes ara fa quatre anys. En aquest període de temps, l’entitat ha aconseguit consolidar-se a Santa Coloma de Gramenet, assolint una notable xifra de 200 afiliats i socis.

A la seu del club, situada al Centre Cívic del Barri Llatí, el president Antonio Atienza i el membre de la junta Emiliano Lorente reben el Diari de Santa Coloma per parlar de la cursa d’obstacles que ha anat superant la institució per tal de créixer.

“Considerem que tots nosaltres ja estem envoltats d’obligacions de feina i de fills. El club l’utilitzem per divertir-nos, fer esport i per ajudar en la mesura que puguem en algunes causes benèfiques”, destacava Toni Atienza per iniciar la conversa mantinguda amb aquest diari.

Atienza és l’ànima del Running Vigía, ja que, com ell mateix reconeix, el club s’ha convertit “en un fill” per a ell. Aquest conductor d’autobusos i corredor de muntanya, ajudat per les nou persones que formen la resta de l’equip de treball de l’entitat, ha fet del Vigía un espai de participació esportiva realment interessant.

Al club hi ha socis d’entre 20 i quasi 70 anys i tothom que hi treballa ho fa com a voluntari. A més, l’entitat ha intentat sempre oferir quotes simbòliques als seus corredors (30 euros anuals) i buscar l’ajuda de col·laboradors externs per tal d’aconseguir finançament.

“Durant la temporada fem moltes activitats. Excursions, dinar popular, dies de piscina… A més, dins del club hi ha una lliga interna de curses puntuables i cada any tots competim per guanyar el trofeu final”, relatava l’Emiliano Lorente.

A banda de participar en curses quasi cada cap de setmana, el Running Vigía també organitza entrenaments multitudinaris dirigits als socis a la Serralada de Marina. La gent s’estructura per nivells i tothom coincideix en un punt final de trobada on s’hi prepara un petit avituallament.

“Ho programem quasi tot a través dels grups de WhatsApp d’informació que tenim al club. Quan es planifica una sessió s’ha d’especificar la distància i el ritme que se seguirà. En funció d’aquestes variables, la gent s’hi apunta o no”, exposava Lorente, vocal de la junta.

“Hi ha hagut diumenges que m’he trobat a 50 persones a la Serralada i els hem hagut de dividir en grups”, apuntava a continuació Toni Atienza.

Una família esportiva

Des de la seva creació i fins a l’actualitat, la junta del Running Vigía sempre ha apostat per una mateixa premissa: qualitat en comptes de quantitat. El club compta amb 200 socis, màxim fixat per la directiva.

“Pensem que cal apostar per la qualitat; no per la quantitat. No serveix tenir 500 socis si hem de perdre la nostra filosofia inicial: la de l’amistat”, assegurava Atienza, president del Vigía.

“No volem un club fred. Volem persones participatives i que se sentin part del projecte”. Prefereixo 100 persones actives que 500 socis adormits”, afegia just després Emiliano Lorente.

Segons els dos directius de l’entitat, “l’únic que s’intenta al Running Vigía és construir i mantenir una gran família d’esportistes”. “Al club hi ha gent que s’ha fet inseparable i inclús parelles que s’han conegut aquí”, celebraven Atienza i Lorente.

Oberts a la ciutat i a la solidaritat

El fet de comptar amb 200 socis molt fidelitzats i implicats en totes les accions que realitza el club fa que el Running Vigía sigui una institució molt efectiva a l’hora d’organitzar esdeveniment solidaris. Fa escasses setmanes, l’entitat va ser una de les grans impulsores de l’acte ‘Somriu amb Rocío’, esdeveniment que aconseguiria reunir prop de 1.200 persones a Torribera per ajudar a una nena amb paràlisi cerebral.

El Running, però, ha fet absolutament de tot: des de coordinar les festes del Barri Llatí, fins a recollides d’aliments i caminades populars amb la Fundació Tallers de Santa Coloma. Pel pròxim 30 d’octubre, el club prepara la Caminada Solidària del Barri Llatí, acció que busca recaptar fons per la Fundació de la Síndrome de Dravet. De moment ja hi ha 200 persones inscrites, però encara resten 300 places disponibles.

“En cada acte que organitzem intentem que hi convergeixin tres vessants: l’esportiva, la social i la solidària”, argumentava Antonio Atienza, president del Running Vigía.

Una prova referència

Sens dubte, però, el gran tresor del club és la Vigía Trail, cursa de muntanya organitzada pel Vigía que va aconseguir reunir a 650 corredors en l’edició d’aquest 2016. La prova se celebra a Torribera i consta de 16 quilòmetres molt tècnics amb un desnivell positiu de 900 metres durant els 12 primers.

“És l’única cursa de muntanya que organitzem. És el símbol del club i hem aconseguit que vingui gent de València, de França i d’Astúries a participar-hi. Necessitem a més de 100 voluntaris per fer-la”, reivindicava Atienza.

Tots aquests voluntaris solen ser socis del club que desestimen l’opció de córrer i aposten per ajudar en l’organització. “Creiem que és important que els nostres corredors siguin voluntaris, perquè són qui millor pot entendre què està sentint cada participant”, detallava Emiliano Lorente.

Amb quatre anys de vida i encara amb molt camí per recórrer, la tasca del Running Vigía no seria possible sense algunes empreses i persones que fan costat a la institució.

Adaequo, Torregrosa Elite Sport, Nagatic, La bruja del reloj, AR Auto-Recambios Artigas, Bamboo, Attitude Bikeshop, Torribera, Prorunners, Dj Adam Borj i el Complex Esportiu Sistrells, entre d’altres, col·laboren amb el Vigía per mantenir la il·lusió d’aquesta gran família.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM