La CIBA, nou símbol feminista

Aquest dimarts s’ha posat en marxa La Ciba, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, un nou equipament per a la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet, però amb vocació metropolitana. El naixement d’aquest centre és una iniciativa innovadora en l’àmbit estatal i europeu. L’alcaldessa, Núria Parlon, ha presentat aquest gran projecte de ciutat, que fa anys que s’està gestant, davant d’una sala plena de gom a gom, amb un públic que s’ha mostrat molt entusiasta.

L’equipament està ubicat al gran edifici de la que fou la històrica fàbrica de productes farmacèutics, situat a la cantonada dels passejos d’en Llorenç Serra i la Salzereda, en una de les entrades més emblemàtiques de la ciutat.

“La Ciba obre les portes per esdevenir un centre pioner a l’estat en el desplegament de polítiques públiques que permetin assolir la igualtat real de les dones, i ser un referent en la transformació social des d’una perspectiva feminista”, ha destacat l’alcaldessa d’aquesta ciutat, Núria Parlón. “Serà també un espai d’innovació i economia feminista que acollirà espais de formació, de preparació per a l’ocupació, de naixement i acompanyament de projectes culturals i de creació d’una nova economia social, solidària i feminista”.

Des de l’àmbit local i amb una projecció global, La CIBA té per objectiu proporcionar recursos i eines per a contribuir al creixement i emancipació de totes les dones en els diferents àmbits de la vida: professional, personal i social.

Aquest gran projecte veu la llum en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones (8 de març) i ho fa amb un seguit d’activitats que s’han iniciat avui amb l’acte d’inauguració. A banda dels parlaments, s’ha dut a terme una lectura teatralitzada “La Ciba, una cambra pròpia” i un debat al voltant de les noves agendes feministes a l’horitzó Beijing+25. A la tarda (18 h) s’inaugurarà l’exposició “Poderoses”, del fotoperiodista colomenc Joan Guerrero, on les dones de Santa Coloma de Gramenet són les protagonistes.

Espais rehabilitats

L’espai de La Ciba que ara es posa en marxa correspon a les tres primeres fases de rehabilitació de l’edifici. Les obres van començar el maig del 2018 i han reformat tota l’estructura i les dues primeres plantes, la de carrer (de forma parcial) i la baixa (soterrani). En total, 2.000 m2, i una inversió de 3.194.000 €. Per fora, s’ha conservat l’aspecte industrial i històric, perquè continuï sent part de la façana fluvial. Al juny de l’any passat, es va presentar el mural Temps de dones, de l’artista Irantzu Lekue, situat a la façana del passeig d’en Llorenç Serra i distintiu del centre.

Els espais que entraran ara en funcionament seran, a la primera planta, una gran zona polivalent per a la realització de conferències, jornades, exposicions, fires i concerts de petit format… ; una àrea infantil; el CIRD Jove, i una sala d’ús polivalent per a les entitats i persones interessades en la temàtica. La planta soterrani acollirà el Centre de Documentació i Memòria Històrica de les Dones, així com el Servei d’informació, atenció i recuperació de les violències masclistes, l’actual CIRD, ubicat a la plaça de Montserrat Roig.

En total, s’incrementa en un 50% el personal, i hi treballaran 24 persones. L’horari que tindrà el nou equipament, amb entrada pel passeig d’en Llorenç Serra, 64, serà de dilluns a divendres de 8 a 22 h i dissabtes, de 10 a 20 h.

Les obres corresponents a la quarta fase ja s’han iniciat, i inclouen la reforma de la resta de la planta baixa, la primera i la segona planta, la coberta i els jardins (3.200 m2). Està previst que finalitzin, a tot estirar, el març del 2022.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM