Ilias Fifa i Rafa Caro, una família d’or

13/07/2016 – L’atleta colomenc i el seu entrenador repassen les claus que han convertit Fifa en campió d’Europa dels 5.000 metres.

Arribava a Amsterdam amb la millor marca europea de l’any i aspirant a medalla, però mai s’hauria imaginat un desenllaç com aquest. A 200 metres pel final, Ilias Fifa semblava descartat per optar al títol continental dels 5.000 metres. Dins seu, l’atleta de Santa Coloma començaria a acomiadar-se de “les xapes”. Aquest moment de fragilitat, però, només li duraria uns instants. De sobte, un record llunyà envairia els pensaments de Fifa.

“A cinquanta metres del final em van venir al cap els records del dia que vaig creuar la frontera espanyola amagat sota un camió. Per dins, em vaig preguntar: ‘perquè els meus rivals m’estan superant?’. I em vaig dir a mi mateix: ‘Ilias has de patir una mica més’.

Aquest és relat que Ilias Fifa ens explica un cop obrat el miracle; un cop consagrat com a nou campió europeu dels 5.000 metres llisos. Gràcies a una acceleració final espectacular, l’atleta nascut a Tanger passaria de la quarta a la primera posició, esgarrapant el triomf al també espanyol Adel Mechaal.

Un cop decretat guanyador, les llàgrimes d’alegria brotarien en el rostre d’aquest colomenc que ja ha assolit la condició d’il·lustre. La nit del triomf, ja allunyat de l’adrenalina pròpia de la competició, Fifa no seria capaç de dormir i arribaria a Catalunya exhaust, alhora que emocionat.

A Santa Coloma, la medalla d’or aconseguida per l’atleta entrenat per Rafa Caro no ha passat desapercebuda. Només entrar a les pistes Antonio Amorós per atendre la nostra entrevista, Ilias Fifa es veu abordat per tots els nens del campus d’estiu que organitza la Unió Colomenca d’Atletisme. Tothom el saluda, li demana fotografies i li ‘pren’ la seva medalla per uns instants.

La seva història ha causat tant impacte que Fifa fins i tot ha hagut d’endarrerir la concentració al CAR de Sierra Nevada que té programada per poder parlar amb diferents mitjans de comunicació. Ara, malgrat ser el ‘rei’ d’Europa dels 5.000 metres, el colomenc vol continuar conservant allò que l’ha dut fins a l’èxit: la senzillesa.

“Continuaré sent el mateix Ilias Fifa. Una persona totalment normal, oberta i tranquil·la. L’únic que faré és canviar el xip en els entrenaments. Ara estic obligat a esforçar-me més i a seguir millorant”, assegurava l’Ilias a aquest diari, abans d’iniciar una sessió d’entrenament de recuperació a les pistes Antonio Amorós.

A Fifa, el títol europeu que va guanyar a Amsterdam no li posa més pressió a sobre de cara als Jocs Olímpics; tot el contrari. “Ara tinc més ganes de treballar i més confiança”, afirmava.

Un guia amic

Els resultats esportius assolits per Ilias Fifa a Holanda han arribat després de moltes hores de treball i entrenaments exigents. En tot aquest procés d’evolució i sacrifici, hi ha una figura que ha resultat clau per l’atleta del FC Barcelona: el tècnic Rafa Caro.

“El més important per un atleta és el seu entrenador. Si confies en el teu tècnic i ell també confia en les teves possibilitats, segur que arriben els resultats. Sense un bon entrenador és impossible que milloris, perquè només ells veuen què necessites i què et falta per evolucionar”, destacava Fifa.

Pel fondista, “en Rafa no és un simple entrenador”, sinó que “és com un pare o un germà gran”. Ilias Fifa considera “de la família” el seu tècnic, vincle que l’ha ajudat molt a millorar com a competidor d’elit.

“El que més m’agrada d’ell és que mai ha tingut pressa amb mi. No vol resultats immediats ni m’obliga sempre a anar al límit. Pensem de la mateixa manera: s’ha de millorar any a any i de forma progressiva; sense córrer. Amb ell mai m’he lesionat”, exposava el campió.

Un gran descobriment

Fa uns anys, quan Rafa Caro va ‘topar’ per primera vegada amb Ilias Fifa va veure clarament que aquell jove inexpert podia fer carrera en el món de l’atletisme.

“Vaig descobrir una atleta amb poca experiència, però amb unes condicions molt bones. Des del principi li vaig dir que, si es dedicava a córrer, el seu nom seria recordat. Sabia que podia fer història”, assegurava l’entrenador de la UCA.

Segons Caro, el triomf assolit a Amsterdam en una tipologia de cursa lenta demostra la maduresa que ha assolit Fifa. “A l’Ilias li van millor les curses ràpides, perquè aguanta molt bé el ritme, tot i que es va saber adaptar a les condicions de la final. Em va sorprendre perquè no m’esperava el rendiment que va tenir en els últims 400 metres”, explicava l’entrenador de Santa Coloma.

Rafa Caro està convençut que el seu deixeble “serà capaç de fer els 5.000 metres en menys de 13 minuts”, ja que el potencial del fondista “és increïble”. “Parlem d’una persona molt senzilla i humil, però dins de la pista té un caràcter de competidor ferotge. Sap patir molt i lluita com pocs. A més, té les coses molt clares. És un atleta d’elit les 24 hores del dia, no només quan entrena o competeix”, celebrava el seu entrenador.

No rendir-se mai

La preparació del campionat d’Europa absolut guanyat per Ilias Fifa va coincidir amb l’època de ramadà, context que no va impedir que el colomenc exhibís unes grans prestacions a Holanda.

“Sóc musulmà i practico l’islam. Ningú m’obliga a fer el ramadà. Ho faig perquè jo ho decideixo. L’únic que s’ha de fer és saber guardar forces per la competició”, apuntava Fifa.

Al llarg de la seva vida, el vigent campió continental dels 5.000 metres ha superat situacions adverses que l’han fet més fort. Deixar d’entrenar, però, mai ha estat una opció.

“Mai he pensat en deixar l’atletisme. M’encanta córrer, però és cert que he passat per alguns moments complicats quan estava a l’atur. Sempre dic el mateix. S’ha d’estar preparat per tot i no llençar mai la tovallola”, relatava en primera instància l’atleta colomenc.

“Quan vaig començar a entrenar amb en Rafa estava sense feina a Santa Coloma. Em costava molt arribar a final de mes i pagar el lloguer. Inclús havia de córrer curses populars per guanyar una mica de diners. Al final vaig poder trobar una feina de mitja jornada en una empresa de neteja i compaginar-la amb els entrenaments”, afegia a continuació.

Aquest caràcter de superació constant ha provocat que Ilias Fifa mai s’hagi retirat d’una cursa. En poques setmanes, el fondista viatjarà al Brasil per competir als Jocs Olímpics, escenari on coincidirà amb el seu ídol: Mo Farah.

“Ja el vaig poder conèixer al Mundial de Pequin, però m’encantaria poder coincidir al menjador de la vila olímpica amb ell. Per mi, és el millor atleta del món. L’admiro”, reconeixia l’Ilias.

A partir de divendres, Fifa deixarà definitivament enrere tota la repercussió mediàtica que ha causat el seu triomf a l’europeu. Concentrat al CAR de Sierra Nevada, l’atleta de Santa Coloma acabarà de preparar l’assalt als Jocs. L’objectiu és ser a la final i poder a somiar.

Article anteriorRecepció oficial al campió
Article següentL’ocell de la UCA

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM