Halloween guanya terreny a Santa Coloma

0
33

Un any més, les castanyes i els panellets compartiran jornada amb les carabasses i les disfresses de terror, també en l’entorn rural. La tradició de la castanyada s’imposa al Barcelones Nord, però en els darrers anys les propostes de Halloween són ja habituals, com els passatges del terror a molts punts de les ciutats de Santa Coloma de Gramenet o Sant Adrià de Besòs.

Per exemple, al Polidor adrianenc ja fa dies que viuen Halloween. Aquest divendres, 29 d’octubre, s’ha organitzat un scape room amb la idea de poder trobar la sortida. És necessari fer inscripció per grups de mínim 6 persones i màxim 8 persones per WhatsApp al 662 554 688).

Duel entre la Castanyada o Halloweeen

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n’ha desplaçat la celebració a la vigília (31 d’octubre). Catalunya, però, no és l’únic indret on se celebra. A Occitània existeix una tradició similar, anomenada ‘Castanhada’, però no pas associada al dia de Tots Sants, sinó com a celebració de la tardor.

La Castanyada s’origina a finals del segle XVIII i deriva d’antics àpats funeraris, que se servia als difunts com a símbol de comunió amb les seves ànimes. També s’explica que fa anys, durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies no paraven de fer sonar les campanes per avisar als veïns de l’arribada del moment de pregar per als seus difunts.

El cansament que produïa el fet de moure les campanes tant rudimentàries de l’època, feia necessari recuperar forces i, per això, els campaners s’enduien castanyes, el fruit que més abundava en l’època En els darrers anys, el Halloween ha guanyat terreny a la Castanyada com a celebració de Tots Sants.

En l’ideal col·lectiu s’estén la creença que aquesta tradició prové de països com els EUA, Irlanda o el Regne Unit. El Halloween prové d’una celebració ritual que els celtes feien fa més de 3.000 anys, quan aquests celebraven el cap d’any el 31 d’octubre, amb una festa pagana, anomenada Samhain, el preludi del Halloween.

Els celtes eren una civilització que van habitar Irlanda, Escòcia, Anglaterra, França i Espanya. Per tant, podríem dir que el Halloween no ha arribat, sinó que ha tornat. I és que amb la immigració europea als EUA, principalment d’Irlandesos catòlics, a meitats del segle XIX, el Halloween va aterrar al continent americà.