Exportar futbol al gegant asiàtic: la LAMA Academy coordinada per Toni Díaz ja té prop de 2.000 alumnes

18/07/2017 – L’entrenador colomenc fa tres anys que xiu a la Xina exercint de director tècnic.

La seva aventura va començar l’estiu del 2014, quan després de viure una complicada experiència amb la UDA Gramenet va sorgir-li l’oportunitat d’iniciar un projecte lluny de casa. Per a Toni Díaz, deixar Santa Coloma i marxar a la Xina va suposar un canvi de vida radical. Ara, quasi tres anys després, presumeix d’haver aconseguit impulsar una acadèmia de futbol que ja compta amb quasi 2.000 jugadors.

La LAMA Academy va obrir les seves portes a la ciutat de Xi’An i amb el temps s’ha anat expandint per altres ciutats del país com Chongqing, Chengdu o Nanjing. La base d’entrenadors de l’entitat prové d’arreu d’Espanya, tècnics que són seleccionats per Toni Díaz.

El director tècnic de Santa Coloma viu ara a Pequín, on hi ha la seu central de l’acadèmia. En cada camp de futbol controlat per la LAMA també hi ha oficines, a banda d’un head-master xinès i de traductors que funcionen d’enllaç amb els entrenadors espanyols

“Jo m’encarrego de la part tècnica i de qüestions de planificació. L’acadèmia la vaig obrir jo amb un altre company de Santa Coloma i entrenant uns 200 jugadors. Ara ja tenim a més de 100 treballadors”, ens explica Toni Díaz des de la Xina.

“La meva funció es basa en aconseguir que tots els entrenadors treballin d’una forma semblant malgrat la distància que els separa. Aquí es funciona molt per protocols. La societat xinesa està acostumada a seguir unes pautes de treball molt marcades. Tot allò que no estigui previst dins d’això et pot generar maldecaps”, afegeix el tècnic colomenc.

Les claus del model LAMA

En un mercat futbolístic molt dispers i amb diferents actors implicats (futbol professional, federacions i acadèmies), què ha fet que la LAMA Academy es consolidi? S’ha passat d’un model inicial de paquets de 12 sessions d’entrenament a un sistema de cinc línies de treball.

“De la forma inicial no podíem pensar massa en el mitjà termini. Oferim a la població xinesa un ampli ventall d’opcions perquè els seus fills facin esport. Entrenament un cop per setmana, entrenament i partit, cursos de tecnificació, grups de mitjà rendiment amb dos entrenaments i partit i equips semi-becats d’alt rendiment”, exposa Díaz.

D’aquesta manera, el jugador d’entre 5 i 15 anys interessat s’adapta a l’opció que més li convé. “Ara mateix som una de les acadèmies més ben organitzades de la Xina. Ens focalitzem molt en les edats d’entre 5 i 10 anys. És on hi ha el marge per millorar”, assegura l’entrenador de Santa Coloma.

Segons Toni Díaz, una altra de les claus per entendre l’èxit de LAMA és el fet de saber utilitzar eines tecnològiques per millorar la connexió entre camps de futbol i ciutats. “Totes les sessions d’entrenament es connecten via Dropbox. Així generem feedback entre els tècnics i compartim idees”, relata el nostre protagonista.

Entendre el context

Sens dubte, un element que ha estat fonamental per créixer com a empresa és entendre els límits que el xoc cultural t’imposa. Per molt que els xinesos vegin amb bons ulls el futbol espanyol, és impossible exportar tot el model en la seva totalitat.

“Els entrenadors ens hem de reinventar; aprendre noves formes d’ensenyar a jugadors que mai han vist una pilota. S’aprèn a comunicar amb mirades i gestos. Aquí les famílies ens demanen disciplina pels seus fills, però entenem aquesta disciplina de forma positiva. Les correccions no han de generar tensió”, exposa Toni Díaz.

En aquest sentit, mantenir una bona comunicació amb els traductors i els assistents locals és vital. “Ells potser no saben gaires coses de futbol, però sí que saben com és la Xina. S’ha de deixar la prepotència a l’armari i saber escoltar. A un xinès no li pots dir que les coses es fan així perquè tu ets la veu autoritzada. Li has de proposar coses perquè el seu producte millori i el client estigui content”, assegura.

Mentre dirigeix el sector de futbol de la LAMA Academy, Toni Díaz veu com l’acadèmia que ell va iniciar ja ha començat a obrir camí en el món de bàsquet i el beisbol. Díaz està totalment adaptat a la vida a Pequín i es distreu amb un grup d’amics de parla llatina amb els quals comparteix equip de futbol. “Cada cop que torno a Santa Coloma penso que allà tot és molt petit. La veritat és que aquesta experiència m’ha convertit en una persona molt pragmàtica”, apunta. Encara no pot explicar detalls, però ben aviat Toni Díaz es deixarà veure per casa nostra. L’esperarem.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM