“Estem cobrint un 40% més d’infants”

23/12/13. Enrevistem Natxo Orts, reponsable de projecte del Casal dels Infants de Santa Coloma

Ara que s’acaba l’any, quina valoració fan d’aquest 2013?
Tot i que portem uns quants anys a Santa Coloma aquest és el primer any complert que ho fem en el local nou. Ha estat un any de noves expectatives, de coneixences de persones, d’entitats… El fet de tenir un local, permet arrelar-te i expandir-te. Des d’aquest punt de vista, ha estat un any intens.

Quina traducció té en el dia a dia de l’entitat?
La consolidació d’alguns projectes i la posada en marxa d’altres. El 2014 el començarem amb un total de 6 projectes. Hem augmentat i generat noves iniciatives que creiem que poden ajudar la comunitat.

Per exemple?
Hi ha dues necessitats que no estàvem cobrint i que creiem necessàries. Per això, hem engegat el Casal Familiar, que va més enllà dels infants i els adolescents i el Casal Jove, que pretén fer acompanyament des de la perspectiva laboral. La nostra eina principal és l’acompanyament. Moltes vegades, aquestes persones amb risc d’exclusió social el que necessiten és una empenta.

La incorporació de la família és un dels eixos estratègics a curt termini?
Sí. Sempre ha estat present però ara volem posar èmfasi, perquè si volem educar els infants, també necessitem treballar amb les famílies. El que volem és poder-les apoderar perquè siguin elles mateixes les que puguin educar els infants.

En quins altres projectes treballa el Casal dels Infants a la ciutat?
Els projectes consolidats són tres: Vincles, una iniciativa matern-infantil, amb infants de 0 a 3 anys i les seves mares; Anem i Tornem, que fem conjuntament amb l’Ajuntament de Santa Coloma i on fem acompanyament escolar a infants d’entre 3 i 12 anys i el Centre Obert d’Adolescents, amb adolescents d’entre 12 i 16 anys.

Totes les derivacions vénen de Serveis Socials?
La majoria, però ara amb el nou local, també vénen persones o famílies gràcies al boca-oïda. Ens hem fet més visibles.

Estan centrats al Raval-Santa Rosa?
La lògica traspassa fronteres i si ve algú d’un altre lloc, l’atenem. Però el Casal té molta vocació de barri: de participar en les activitats del barri, de conèixer el comerç del barri, de treballar amb les escoles de barri. Volem que se’ns miri com una part d’aquí.

Amb la crisi, ha augmentat la capacitat d’acció del Casal?
Sí. Hem augmentat molt l’atenció. Aquest any, atenem uns 185 infants i adolescents. L’any passat potser estàvem parlant de 120.

De quin percentatge parlem?
Segurament estem cobrint un 40% més, però també perquè, com t’he dit, la nostra capacitat és major.

Quins reptes es plantegen d’ara en endavant?
El de l’ocupació. No tenim una vareta màgica, però sí que volem treballar en la línia de l’assessorament i la inserció laboral de les famílies. I és que, per més que es pugui fer feina educativa, si no hi ha possibilitats de poder sobreviure, tampoc no fem res. Volem intentar que la nostra feina no quedi a mitges.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure