Es recuperen documents confiscats durant la Guerra Civil

21/02/2017 – L’Arxiu Nacional de Catalunya ha restituït els ‘Papers de Salamanca’ al PSC i a l’Ajuntament de Santa Coloma.

L’Arxiu Nacional de Catalunya va restituir el passat dijous, 16 de febrer, la documentació dels anomenats ‘Papers de Salamanca’, confiscats arran de la Guerra Civil al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

En el cas del PSC, es tracta de documentació de diverses agrupacions socialistes locals adscrites a la federació catalana del PSOE, com ara una vintena de carnets d’afiliats, el Reglament de l’agrupació lleidatana i un certificat oficial de la composició de la junta de l’agrupació de Sant Vicenç dels Horts. Tots aquests documents amb dates entre els anys 1931 i 1936.

Quant al consistori colomenc, no es tracta de documentació produïda directament per l’administració municipal, atès que la documentació confiscada als ajuntaments encara està pendent de retorn, sinó de documents generats per organismes dels quals l’Ajuntament actual se’n pot considerar l’hereu legitimitat per a obtenir-ne la restitució. En són exemples la Colònia Pi i Maragall (una baixa d’habitant de 1936) i la Casa del Poble del Comitè Revolucionari (certificat dels serveis del soldat Millán Pérez Blanco, emès el 28 de juliol de 1936).

En aquest lliurament de documents han participat el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya; el diputat i responsable de memòria històrica del PSC, Ferran Pedret, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon i la regidora de Cultural, Petry Jiménez.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM