ERC ja va reclamar el 2004 un centre termal amb l’aigua calenta trobada al metro

07/05/2015 – L’ajuntament anuncia ara la viavilitat d’un projecte que és molt semblant.

Confirmat. El subsòl dels barris del Fondo, Llatí i Santa Rosa tenen corrents subterranis d’aigua calenta. El mes passat vam imformar que aquestes aigües es podrien aprofitar per construir un balneari o per a la calefacció d’escoles, segons un recent estudi que l’ajuntament ha anunciat que farà públic. El que no vam dir -no ho sabíem o no ens recordàvem-, és que ERC ja ho va dir fa onze anys.
L’1 d’octubre de 2004, Josep Maria Castañé, llavors president d’ERC, va explicar a la premsa que aquestes aigües es podrien utilitzar en benefici de la ciutat, segons les seves investigacions. Els col•legues del diari El Punt, en una crònica signada per M. Francisco, afirmaven: “ERC demana que es faci un centre termal”.

L’actual responsable republicana Belén Alonso -actual alcaldable- ens ha fet entrega de la documentació que Castañé va fer arribar el 24 de juny de 2004 al polèmic Bartomeu Muñoz, alcalde de l’època, sense cap èxit. El silenci va molestar ERC, que mesos després replicava en el seu butlletí, a través de Ramon Soldan: “L’Ajuntament, però, ignorant -o amagant- aquesta troballa ha decidit que les obres del metro tirin endavant sense parar més atenció a l’aigua”.

Els responsables dels Serveis Territorials van contestar que l’Ajuntament estava pendent de l’informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). El 24 d’agost d’aquell mateix any, el conseller Joaquim Nadal va confirmar: “Es tracta d’aigües termals”. Segons l’informe de l’ACA, les aigües eren òptimes pels banys, però dubtaven del seu ús com a calefacció.

Oportunitat de creixement
L’Ajuntament va assenyalar que estudiaria la utilització de les bosses d’aigua trobades prop de l’estació del Fondo. Castañé i els seus companys no es van quedar conformes i en el seu butlletí Estelada de novembre van publicar: “ERC demana un centre d’aigües termals a Santa Coloma”.

“Creiem -va escriure Castañé- que un bon un centre lúdic-termal pot resultar una oferta diferenciada de Barcelona, a la vegada que beneficiï la imatge de la ciutat i al comerç local. És una oportunitat que no es pot deixar passar”.

El cas és que han passat 11 anys. El passat 24 de març, l’Ajuntament va anunciar una roda de premsa, en la qual l’alcaldessa Núria Parlon explicaria el projecte. La trobada amb els periodistes, prevista en el mateix túnel del metro, es va suspendre pel succés aeri dels Alps.
Millor que Caldes de Malavella
L’informe del geòleg Enric Vázquez, encarregat per l’ajuntament, confirma l’existència d’aigües termals suficients en qualitat, quantitat i temperatura per a construir un balneari com el de Caldes de Malavella, i fins i tot millor. El dictamen és concloent: a només 60 metres, l’aigua surt a 60 graus, quan a Caldes han d’aprofundir fins als 130 metres; a aquest nivell, a Santa Coloma sortiria a uns 90 graus. L’aigua es podria canalitzar fins a les termes, que podrien situar-se en un lloc amb menys densitat demogràfica com podria ser Can Zam.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM