Ensenyant futbol als guerrers de Xian

05/09/2014 – El tècnic colomenc Toni Díaz inicia una nova aventura professional lluny de la Fundació Grama: coordinarà una acadèmia de futbol base a Xi’an (Xina).

El futbol és una pràctica universal que, a banda de capital, mou a milers de treballadors arreu del planeta durant tot l’any. La cruenta situació econòmica que viu l’esport català i espanyol fa que moltíssims entrenadors i futbolistes hagin de fer les maletes per fer realitat els seu somni: viure del futbol.

Aquest és el cas de Toni Díaz, tècnic que la temporada passada va dirigir la UDA Gramenet a Tercera i que enguany encetava un projecte nou al capdavant del primer equip de la Fundació Esportiva Grama.

Pocs dies abans de començar la lliga, però, una oferta laboral de la Xina li ha trastocat tots els plans. Una empresa espanyola de nova creació – Nama – que es dedica a la gestió de clubs i d’esdeveniments esportius i que està associada amb capital xinès ha plantejat un repte a Toni Díaz: exportar el model futbolístic espanyol a la terra dels guerrers de Xian.

D’aquesta manera, Toni Díaz deixa la Fundació Grama per marxar a la localitat de Xi’an, on dirigirà i coordinarà una acadèmia de futbol. Al seu costat hi haurà un altre tècnic colomenc, Hèctor Galán, company de Díaz quan tots dos entrenaven a les categories inferiors de la CF Damm.

“Em van fer una entrevista al juliol i finalment m’han comunicat que compten amb mi. Darrere del projecte hi ha un empresari xinès. La intenció és fer un club des de zero”, explica el tècnic colomenc.

El futbol a la Xina encara és un esport per explotar. Menys a Shangai, a la resta del país no hi ha una xarxa de clubs professionals consistent. Tot està controlat o bé per l’esport escolar o bé per la Federació Xinesa de Futbol. Quan un jugador de formació destaca, la Federació l’interna a les seves instal·lacions per completar el seu procés d’aprenentatge futbolístic.

“Pel que m’han explicat, a moltes famílies no els agrada que els seus fills juguin a futbol per si han de marxar de casa. És per això que neix aquest projecte, per crear un club de futbol convencional en una ciutat com Xi’an”, relata Toni Díaz.

Segons explica el mateix tècnic colomenc, la idea és dividir el projecte en dues fases. Una primera etapa de prova fins al mes de febrer pròxim (quan s’acaba i comença l’any xinès) i una segona etapa d’un any sencer de duració.

“Al principi el meu company i jo haurem d’alternar tasques de direcció amb la d’entrenador. A mesura que vagin venint nens a jugar, ja ens centrarem només en la coordinació del club”, apunta Toni Díaz.

La idea és que els tècnics del Xi’an siguin xinesos i que tant Toni Díaz com Hèctor Galán els formin. “Si tot va com ha d’anar, segurament a partir del mes de març vindrà un altre company entrenador des d’Espanya”, afirma Díaz.

El fins ara tècnic de la Fundació Grama confia en obtenir un bon resultat tant personal com professional de la seva aposta de marxar. “Els motius són estrictament econòmics. A Espanya la situació està molt malament, i a la Xina ens posen pis, assegurança mèdica i transport. Tot pagat”, relata.

De moment, el club encara no s’ha creat, però la nova entitat disposarà de dues instal·lacions esportives a Xi’an per treballar, una d’elles de nova creació. “Jo em quedaria a la Fundació Grama encantat. Estava molt il·lusionat amb el projecte, però aquesta és una oportunitat que no es pot rebutjar”, afirma Toni Díaz.

Ara per ara, l’entrenador de Santa Coloma segueix en dinàmica de la Fundació Grama, entrenant al primer equip al costat de José Ramón Carranza, però a mitjans de setembre segurament haurà de marxar a la Xina. “Pel que m’han comentat, els xinesos volen ser una potència del futbol, però no a qualsevol preu. Volen fer-ho bé”, relata Toni Díaz. A la Fundació, Carranza passarà a ser el primer tècnic.

Xi’an, pau en xinès, és la capital de la província de Shaanxi, al centre del país. Compta amb quasi 9 milions d’habitants i està considerada l’extrem oriental de la ruta de la seda.

A més, Xi’an és coneguda mundialment per ser el lloc on es van trobar els populars guerrers de terracota de l’emperador Qin Shi Huang. Esperem que en terres asiàtiques, els tècnics colomencs Toni Díaz i Héctor Galán hi trobin la pau i ajudin a tots els ‘guerrers’ de la zona a gaudir del futbol.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM