El TSJC arxiva el cas contra Núria Parlon per l’acomiadament de dos càrrecs de Santa Coloma després de Pretòria

22/01/14. L’excap de planificació i l’exinterventora municipals van denunciar l’alcaldessa i el gerent per assetjament laboral i injúries quan els van rellevar dels càrrecs

22/01/14. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat provisionalment la causa contra l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, per l’acomiadament de dos alts càrrecs del consistori després que esclatés el cas Pretòria, de suposada corrupció municipal. Segons el TSJC, Parlón no els va acomiadar per represàlies del cas, sinó perquè eren càrrecs de confiança de l’anterior alcalde, Bartomeu Muñoz. El cas tornarà del TSJC, perquè Parlon és diputada al Parlament, al jutjat de Santa Coloma que l’investigava, perquè segueix imputat el gerent de la ciutat.

Els dos extreballadors municipals, Alberto Gadea i Maite Carol, acusen l’alcaldessa i el gerent nomenat just després de la operació policial, Fernando Hernández, d’injuriar-los en incloure’ls, sense estar-ne imputats, en el procés de «neteja» de l’Ajuntament arrel de l’esclat del cas Pretòria. Carol i Gadea van denunciar Parlon per assetjament laboral, injúries, contra la integritat moral, i obstrucció a la justícia.

El comiat de Gadea es va fer el 17 novembre del 2009, un cop Parlon va prendre possessió del càrrec. L’alcaldessa va decidir fer fora l’excap de Planificació i Recursos, Gadea, que va posar el càrrec a disposició, alhora que acomiadava el cap de Projectes i Serveis, Lluís Falcón, i el director dels Serveis Municipals, Pascual Vela, un dels imputats en el cas Pretòria. Carol va ser destituïda de les funcions de directora de Serveis Interns i no va recórrer la decisió.

El febrer del 2010, Carol va ser destituïda per la Generalitat del càrrec d’interventora municipal, una decisió que l’exinterventora va vincular a la seva col·laboració amb la instrucció del cas Pretòria. La destitució va coincidir també amb un seguit d’entrebancs en l’elaboració del pressupost municipal del 2010. Però l’Ajuntament va assegurar que el cessament es feia perquè Carol actuava com a interina des del 2006 i no tenia l’habilitació estatal com a interventora, tal com pertocaria al consistori. Tot i així, tots dos van seguir com a funcionaris municipals.

A Carol li van canviar el pany del seu despatx i li van impedir accedir al seu ordinador, i a Gadea el van situar en un despatx tot sol, amb caixes per desembalar, sense feina per fer i li van retirar la targeta d’aparcament, com a tots els treballadors del seu nivell.

El TSJC considera que Parlón va participar en la decisió de destituir Gadea i Carol, per pèrdua de confiança en tot l’equip de l’anterior alcalde, però no en les seves noves condicions laborals, cosa que corresponia, en tot cas, a Fernando Hernández.

Però la querella que van presentar Gadea i Carol era no per la destitució sinó per les maneres que es va dur a terme i les declaracions públiques de Parlon. L’alcaldessa va dir que s’havia fet «neteja» al consistori, però el TSJC considera que és una expressió «col·loquial» per «evidenciar amb fermesa la voluntat» de desvincular-se de l’anterior equip d’alcaldia i la seva lluita contra la corrupció.

Sobre l’obstrucció a la justícia, funcionaris de la Guàrdia Civil i la fiscalia van assegurar que hi havia hagut màxima col·laboració de l’ajuntament.

Per tot això, amb l’acord de la fiscalia, el TSJC arxiva la causa contra Parlón, perquè no va intervenir després de l’ordre de destitució dels alts càrrecs i perquè les seves declaracions públiques no són considerades injurioses. En canvi, retorna el cas al jutjat de Santa Coloma que el va obrir perquè decideixi si segueix imputat el gerent Fernando Hernández.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure