El temporal Gloria deixa desperfectes a Santa Coloma i un Besòs espectacular d’aigua

El pas del temporal de vent i pluja Glòria per Santa Coloma de Gramenet va deixar imatges d’unes aigües furioses al Besòs, desenes d’arbres caiguts i accessos tallats, a més d’altres desperfectes. La borrasca començava diumenge, 19 de gener, amb un episodi de ventades que deixaven registres extraordinaris i acabava dijous passat, dia 23 de gener, amb un riu Besòs que presentava un cabal d’aigua molt superior a l’habitual. En concret, el riu que travessa Santa Coloma de Gramenet, alimentat per les crescudes del Mogent i el Congost, que també arribava a més de 300 metres cúbics per segon, veia incrementat el cabal notablement. En concret, el Besòs multiplicava gairebé per 170 el seu cabal habitual, ja que dimecres dia 22 de gener arribava als 506 m³ per segon, mentre dilluns el cabal màxim va ser de 3 m³ per segon. El temporal Glòria, que feia activar els plans Inuncat, Ventcat i Neucat, posava en alerta tots els cossos d’emergència colomencs –policies locals, Protecció Civil i Bombers, principalment.

Nombroses incidències a la ciutat

Les intenses pluges i el fort vent també van arribar també a Santa Coloma i van provocar durant diverses jornades centenars d’incidències a la via pública i en habitatges particulars. Afortunadament, el vendaval a la nostra ciutat no va provocar, cap dany personal, a diferència d’altres municipis catalans, on el pas de la borrasca Gloria va deixar 4 persones mortes i diverses ferides, sobretot en diferents poblacions de Tarragona i Girona. A Santa Coloma, des del primer moment, el consistori va activar el Pla d’emergència municipal en la fase pre-alerta pel temporal i va posar en marxa la coordinació entre els diversos serveis de seguretat i emergències per atendre amb rapidesa les incidències. Bombers, Policia Local, Mossos d’Esquadra, Voluntaris de protecció civil, Plans d’Ocupació i les brigades de Via Pública, jardineria i neteja van treballar conjuntament per anar pal·liant els efectes que estava deixant a la ciutat el temporal Glòria i recuperar com més aviat la normalitat a la ciutat. Entre les incidències que es van produir, destaca la caiguda d’alguns arbres, senyals de circulació i altres elements de mobiliari urbà a causa de vent. En alguns casos, aquestes situacions van obligar al tancament puntual d’alguns carrers, com a mesura preventiva d’accidents. També es van produir despreniments en façanes d’edificis i filtracions d’aigua. L’Ajuntament va voler agrair, en un comunicat públic, la col·laboració ciutadana, a través de les trucades a la Policia Local i de les xarxes socials, que van permetre actuar amb rapidesa als serveis municipals per resoldre les incidències generades pel temporal.

147 avisos al telèfon d’emergències des de Santa Coloma de Gramenet

El 112, el telèfon d’emergències, va registrar un record d’avisos durant els dies de temporal. En total, segons el mateix operador, a nivell català van arribar uns 15.000 avisos, d’aquests 147 van realitzar-se des del terme municipal de Santa Coloma de Gramenet. Tot i aquestes dades, Badalona, municipi veí, va ser un dels que més incidències va rebre, amb un total de 547 avisos i incidències. El temporal va deixar sense platges bona part del litoral. En algunes comarques la força del mar ha engolit la sorra, i en d’altres l’ha deixat plena de brossa. Alguns ajuntaments, com el de Barcelona, no tenen clar que les platges puguin estar llestes a la primavera, quan comença la temporada de bany. A més a més, al Barcelonès i el Baix Maresme hi ha moltes infraestructures malmeses arran de mar.

Un gener molt plujós a Santa Coloma de Gramenet

El pas de la borrasca Gloria, a part de les fortes ratxes de vent, també va deixar força aigua, tenint en compte que els mesos de gener són força secs a la ciutat. Des del vespre del dilluns 20 de gener, i fins a la matinada del dijous 23 de gener, a Santa Coloma van recollir-se 133 litres per metre quadrat, segons les dades del pluviòmetre de l’entitat Bruixots de Gramenet, del Centre Excursionista colomenc del Puig Castellar, situat al Torrent de les Bruixes. Pel que fa al vent, a la ciutat van registrar-se ratxes de fins a 87km/h, amb alguns punts superiors. De fet, el vent va ser un dels principals problemes, i també perills, pel que fa als desperfectes que va ocasionar.

La contaminació, després del temporal

Els aiguats dels últims dies no van aconseguir fer net amb la contaminació. Més aviat al contrari: el temporal va provocar un augment de la concentració de partícules a l’atmosfera, també a Santa Coloma de Gramenet. Per això, el Departament de Territori i Sostenibilitat va activar un avís preventiu per contaminació per partícules a la ciutat colomenca. El temporal va afavorir aquesta situació, perquè va empènyer el transport de la pols. La Generalitat va demanar als ciutadans que deixessin el cotxe a casa i prioritzessin el transport públic, i als ajuntaments, que aturessin o reduïssin les activitats i obres que podien generar pols a l’ambient.

Balanç general d’un temporal que serà recordat durant molt de temps

Un cop ha passat el temporal, les administracions avaluen els milionaris danys causats per aquest temporal ha costat 13 vides de l’Estat i que ha deixat xifres històriques. Als tretze morts, cal sumar-hi els 4 desapareguts pel temporal (tres a Balears i un a Catalunya). Abans d’aquest temporal, els dos episodis més letals causats per pluja, vent, neu i onatge, amb tretze víctimes cadascun, van tenir lloc l’octubre del 2018, a la comarca de Llevant de Mallorca, i al setembre del 2012, quan una gota freda va travessar Múrcia, Andalusia i València. L’episodi més greu de segle XX va ser a l’octubre del 1973, quan unes pluges torrencials van inundar diferents rambles i van causar un centenar de morts a Puerto Lumbreras i Llorca (Múrcia). Mentre s’espera que s’actualitzi el balanç de morts, Glòria ha deixat quantiosos danys materials, especialment a l’àrea mediterrània: Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Andalusia, zones turístiques que haurien d’estar recuperades per a la campanya de Setmana Santa, que començarà d’aquí a poques setmanes.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM